A négy elem útjának egyik megállóhelye a bakónaki Szent Kereszt kápolna

A három határ találkozásának térségében (magyar-osztrák-szlovén) érdemes akár egy egész hétre elveszni. A bátrabbak ezt a kalandozást kerékpáral teszik meg, így a ráfordított idő akár több hetesre is bővülhet. Számtalan útvonalat ajánlanak a régió megismerésére. 

Az egyik ilyen a GardEN energiaút – ami a négy elem útja. Ez az erős energiavonalakkal gazdag szlovén-magyar határ menti térséget kapcsolja össze. A mintegy 80 km-es útszakaszon a négy természeti alapenergia, a víz, a föld, a levegő és a tűz 4 megnyilvánulásával találkozhatunk. 

A körbevezető, természeti, történelmi nevezetességekben és gasztronómiai kínálatban gazdag út mind a túrázóknak, mind a kerékpárosoknak megfelelő. Maga az út azért is egyedi, mert három feltárt energiaparkot, valamint a földenergia néhány szabad forrását kapcsolja össze. 

Az egyik megállóhely a bakónaki Szent Kereszt kápolna mellett található.

A település Muraszombattól 15 km-re északkeletre a Ravensko tájegységben a Bakónaki-patak mentén erdők között fekszik. Területén már a neolitikumban is éltek emberek, ezt bizonyítják az itt talált újkőkori leletek. A római korból két halomsír található a határában. A falu Szent Kereszt tiszteletére szentelt kápolnája 1905-ben épült.  

Bármivel érkezünk a kis kápolna tövébe található pihenőpontra, érdemes az útmutató tábla alapján elvégezni a négy elem gyakorlatait. Ezután ha előrelátóak voltunk, már csak a teli piknikkosarat kell kitenni az kőasztalra. 

Élmény és Fotó: Farkas Attila / www.gogogo.hu

Térkép: A bakónaki Szent Kereszt kápolna

Információk: GardEN projekt