Az 1001 várkastély völgye – Dordogne

Kastélykedvelőként kötelező program a Loire-völgye mindenki számára. Becsületesen végig is jártam őket teremről-teremre, de azt éreztem, hogy itt Franciaországban még “meglapul” pár száz erőd valahol… A gallok leszármazottainak történelmi filmjeiben számtalan szép állapotú várkastély jelent meg ezeken kívül is helyszínkén, ezért csak a megfelelő régiót kellet megtalálni. 

Chaumont-sur-Loire

Carcassonne-t persze nem lehetett nem észrevenni Dél-Franciaországban, hiszen a kontinens egyik legnagyobb várkastélya, de a környékét mégsem nevezhetjük “várkastélyparadicsomnak”. 

Carcassonne

Van azonban egy régió, ahol megbújva több mint 1000!!! középkori várkastély található. Ezek nagyrésze már inkább erődítmény, és nem hétvégi nyári lak… Valamint évszázadokkal korábban kezdték őket építeni mint a  Loire-völgye látványosságait.

Castelnaud-la-Chapelle Castle

Dordogne megye (ejtsd: dordony, okcitánul Dordonha) az Aquitania régió része, nevét a Dordogne-folyóról kapta. Kivételes őskori emlékek és történelmi hagyatékok találhatóak a területén. A gazdag ásványlelőhelyek mellett, több őskori barlang is található a Vézère-völgyben. Több itteni helyszín szerepel az UNESCO világörökség listáján is!

Kihagyhatatlan látnivaló a középkori hangulatot idéző Sarlat település és a Dordogne-völgy hangulatos kis falvai (Castelnaud, Limeuil) és középkori várai (Beynac, Castelnaud). Dordogne területén összesen 1001 vár és kastély található, ebből 45 látogatható. Találunk itt középkori várat, reneszánsz kastélyt, mint pl. a Château des Milandes, a Château de Fénelon, a Château de Biron, a Château de Lanquais, a Château de Bourdeilles… 

Volt olyan szállásunk, ahol a medence partjáról egyszerre 4! várat csodálhattunk meg a naplementében. Itt néha olyan az érzésünk, mintha az Instagramot lapozgatnánk és ugrálnának be a képek csak ez itt minden 4 dimenzióban…:)

A Dordogne Franciaország egyik legszebb, legvadregényesebb folyója. A folyó neve a Dore és a Dogne folyócskák nevének „összeolvasásával”, míg maga a folyó e két folyócska „összeadásával” keletkezik, Puy de Sancy helységnél. 

A folyó  Auvergneben, Clermont-Ferrand-tól 35 km-re délkeletre, a Francia-középhegységben ered 1380 méter magasan. Főleg délnyugatnak, később nyugatnak folyik Ambès városkáig, ahol beömlik a Gironde-ba. A Garonne folyóval együtt képezik a Gironde-ot, amely a Vizcayai-öbölbe torkollik. A vízgyűjtő területének nagysága 23 957 km², átlagos vízhozama 450 m³ másodpercenként, a hossza pedig 483 km. Az árapály rendszeres jelenség a folyón. Óceánjáró hajókkal Libourne-ig hajózható. Öt vízerőmű szelídíti a vadságát a felső folyásán. 

A Dordogne partja mentén magasodó mészkőszirt lábánál elhelyezkedő La Roque-Gageac macskaköves utcák labirintusát, egy troglodit (barlanglakó) erődöt és a völgyet uraló román stílusú templomot kínál az idelátogatóknak. Franciaország egyik legszebb falujaként tartják számon, és vitathatatlanul az egyik legfotogénebb hely Délnyugat-Franciaországban.

Okker homlokzatokkal és Lauzé-tetőkkel (kőlapos/csempézett tető) szegélyezett útvonala szinte minden pontról csodálatos kilátást nyújt a folyóra. 

A falu egykor nyüzsgő folyami kikötő, a Dordogne-völgy egyik legfontosabb kereskedelmi pontja volt, ahol lapos fenekű csónakokkal szállították az árukat, például fát, bort vagy sót az ország más régióiba. Az idelátogató turisták természetesen számtalan úszóalkalmatosságról is megcsodálhatják a folyó völgyének helyenként szubtrópusi növényekel övezett partját. 

Kezdetben a sziklafalba vájt barlanglakásokban éltek az emberek. Majd ezek inkább csak menedékként szolgáltak, mikor a falu házai már a folyópartra kötöztek.  Bár az ingatlanok többsége jó állapotban van, La Roque Gageac két nevezetessége igazán kiemelkedik: az első a Manoir de la Tarde kör alakú tornyával és bordázott ablakaival, a második a Château de la Malartrie, egy 19. századi reneszánsz utánzat. 

Manoir de la Tarde

Château de la Malartrie

Perigord Noir szívében, a Dordogne-völgyben található La Malartrie kastélya Franciaország egyik legszebb mediterrán hangulatú falujára, La Roque Gageacra néz. A kastély, mint családi rezidencia, a modern kényelmet ötvözi az antik falak és bútorok varázsával. 

A kastély történelme a XII. századra nyúlik vissza.Ebben az időben a La Malartrie leprakórház volt, és azóta többször átalakult. A XIX. század végére Saint Aulaire gróf, Franciaország egyesült királyságbeli nagykövete és a francia/amerikai Cincinnati társaság tagja, átalakította a kastélyt a mai is látható reneszánsz stílusra.

A régió igazi vonzereje az ismeretlensége! Itt kevésbé kell tartanunk az egymás lábát taposó turista tömegek hadainak támadásától. 

Megközelíteni autóval Magyarországról Lyon felől érdemes. Vagy Toulouse-ig repülővel, és onnét autót bérelve. A terület óriási és tényleg szinte minden domb tetején van egy vár. Ezt a régiót csak autóval lehet bejárni! 

Természetesen, ha valaki hetekre szeretne elveszni a völgy varázslatos világába, azoknak a kerékpáros, kajakos túrák is rendelkezésre állnak.

Talán még egy információ ami miatt érdemes meglátogatni a régiót: A Garonne és a Dordogne környéki borospincékben palackozzák a világ legdrágább borait.

Élmény és Fotó: Farkas Attila / www.gogogo.hu

Térkép: La Roque-Gageacc

Információk: Dordogne