Javában tart a 37. Vitorlázórepülő Világbajnokság Szegeden, de még nem dőlt el semmi

Szeged, 2022.07.29.

2022. július 23-án, Szegeden, a csapatok ünnepélyes bevonulásával kezdődött meg a 2 hétig tartó 37. Vitorlázórepülő Világbajnokság. A versenyt hivatalosan a Nemzetközi Repülőszövetség (FAI) alelnöke, Eric Mozer nyitotta meg.

Július 24. és augusztus 6. között 26 ország 106 pilótája versenyez 3 kategóriában (18 méteres szárnyfesztávú, nyílt és kétüléses kategóriák), annak reményében, hogy világbajnoki címmel távozhasson. Ez a három kategória a legnehezebb repülőgépeket foglalja magában abban a 7 kategóriában, amelyben világbajnokot hirdetnek.

A 18 méteres kategóriában a valaha látott egyik legerősebb mezőny áll rajthoz, az indulók között több, mint húsz olyan versenyző szerepel, akik már álltak világ-, illetve Európa-bajnokság dobogóján.

A szegedi világbajnokságon 86 vitorlázógép repül, Európa szinte minden országából érkeztek versenyzők, de Ausztráliából, Egyesült Államokból, Dél-Afrikából és Japánból is érkeztek pilóták. A magyar csapat teljes létszámmal, öt géppel és hat versenyzővel indul a bajnokságon; két 18 méteres, két szabadosztályú és egy kétüléses repülőgéppel.

Gyöngyösi András Zénó, a verseny igazgatója elmondta, hogy „Mindössze néhány hónapunk volt mindent megszervezni, beleértve a légtérhasználati engedélyeket, a szakmai hátteret, a csapatok vendéglátását és még hosszan sorolhatnám, de ez a versenyzőket és a reptérre kilátogató közönséget jó eséllyel hidegen hagyja, és azt kell mondjam, igazuk van. Talán nem hangzik szerénytelenül, de azt gondolom, hogy  büszkék lehetünk arra, hogy mi szervezzük ezt a rangos sporteseményt, és az eddig visszajelzések alapján az elvártak felett teljesítünk.”

Szabó Péter többszörös magyar bajnok vitorlázórepülő pilóta, a magyar csapat edzője, egyben az egyik házigazda, az MRLSZ (Magyar Repülő és Légisport Szövetség) alelnöke ezt azzal egészíti ki, hogy „egyetlen dolgot nem tudunk befolyásolni, és ez az időjárás. Mint minden szabadtéri sportágnál, ez a itt is rizikót jelent, de a két hetes periódus alatt bőven nyílik alkalom arra, hogy a világ legjobb pilótái megmutassák, hogy mit tudnak.”

A verseny időpontjának kiválasztása nem véletlen: július utolsó és augusztus első hetében az időjárás rendszerint lehetővé teszi a futamok megtartását. Az időjárási kilátások most is kedvezőek, rendkívüli meleg van, a talaj pedig száraz, ami kedvez az emelkedő légáramlások, a termikek kialakulásának.

Szegeden 2010-ben már rendeztek világbajnokságot, ezt megelőzően női világbajnokságot, legutóbb pedig 2019-ben az ifjúsági világbajnokságot. Szeged számos magyar Nemzeti Bajnokságnak is otthont adott már. A repülőtér adottságai kiválóak, és az üzemeltető Szegedi Közlekedési Társaság minden segítséget megad a szervezéshez a Magyar Vitorlázórepülő Szövetségnek és a Repülő és Légisport Szövetségnek. A Honvédség és a HungaroControl segítőkészsége nyomán a versenyzők rendelkezésére áll minden olyan légtér, amely szükséges lehet a sikeres versenyhez.

Az összesített eredmény, ezáltal a világbajnoki rangsor a napi pontszámok alapján áll fel, ahol a cél, hogy a pilóták minél nagyobb átlagsebességet érjenek el. A 37. Vitorlázórepülő Világbajnokság ünnepélyes eredményhirdetése augusztus 6-án lesz a Szegedi Repülőtéren.

Eredmények, versenynaptár, további infók: wgc2022.hu ,www.facebook.com/wgc2022hu

Az aerosport augusztusi adásában részletesen beszámolunk a világbajnokságról.