Mesekastély a folyóparton – Chaumont-sur-Loire

Kastélyt látogatni – és főleg fotózni – akkor szerencsés, amikor a sok hozzánk hasonló turista, nem rontja el a legszebb kompozíciónkat… 

Chaumont kertjében sétálva, ezt az idilli állapotot élvezhettük, persze a sétánk végére kiderült miért…:)

A mesekastély a Loire fölé magasodó területen fekszik, mint egy kilátóból, innen nyílik az egyik legszebb panoráma a folyóra.

Szerencsére a kastélyokat pihenésre tervezték, és nem nagyvárosok közelébe építették. Így a panelházak helyett legfeljebb az ősfák rejthetik el a kiváncsi tekintetek elől a „hétvégiházat”. 

Hatalmas park és sok kör alakú toronnyal ékesített épület látványa tárult elénk mikor felértünk a folyópartról a tisztásra. Az óriásra nőtt cédrusok alsó ágai mint függőágyak, csalogattak bennünket. Pihenés helyett azonban tovább sétáltunk és szívtuk a kristálytiszta friss levegőt.

Az erőd alapjai 1000 körül épültek. 1465-ben XI. Lajos felgyújtotta a és leromboltatta az akkor 500 éves kastélyt, de néhány évvel később újjáépítették. 

Majd 500 éven át az Amboise család tulajdonában volt, és II. Károly d’Amboise volt az, aki reneszánsz stílusú mesepalotává változtatta, amelynek külső homlokzatainak legfőbb jellemzője a faragott díszítés lett.

Medici Katalin 1550-ben vásárolta meg, de nem változtatott jelentősen a kastélyon, amelyet 1560-ban Diane de Poitiers-nek adott tovább.

A király korábbi kedvence olyan munkákat hajtott végre, amelyek a mai megjelenését is adják. 

1750-ben Jacques-Donatien Le Ray elrendelte az északi szárny megsemmisítését, így páratlan kilátás nyílt a Loire-ra. 

1875-ben Marie-Charlotte-Constance Say megvásárolta a kastélyt, és a szobákat reneszánsz bútorokkal díszítette. Ő maga felügyelte az összes munkát. A főépítész, Paul-Ernest Sanson volt, aki a luxus istállókat is tervezte, és Marcel Boille építész feladata volt a birtok mintagazdaságának kiépítése.

A Párizstól alig két órányi távolságban elhelyezkedő és egész évben nyitva tartó Chaumont-sur-Loire birtok a Loire folyóra néz, és az UNESCO Világörökség Listáján mint kultúrtáj szerepel. 

A 32 hektáros terület három létesítménynek nyújt otthont: A „Művészetek és a Természet” központnak, amely évente körülbelül tizenöt világhírű festőt, szobrászt és fotográfust lát vendégül.

A Nemzetközi Kertfesztiválnak, amely 1992 óta nemzetközi hírnévre tett szert mind a professzionális, mind az amatőr kertészek körében. Minden évben a világ minden tájáról érkeznek ide kertészek és kerttervezők, hogy rész vehessenek a fesztiválon.

A Loire-völgy egyik legcsodálatosabb kastélyát angol stílusban ültetett hatalmas park veszi körül. A fent említett három attrakció képezi a birtok valódi értékét.

Chaumontsur-Loire minden egyes látogatót képes magával ragadni: a művészet iránt rajongókat, a kíváncsi és nyitott érdeklődőket, de képes elbűvölni a kertészeket, a felfedezőket, a történészeket vagy akár a történelem szerelmeseit is.

Az optimális látogatási körülményeinkre kifelé a kijáranál fény derült… Mi a kertészekel együtt érkeztünk, a nyitás előtt… Ezért sajnos nem tudtunk bemeni a belső térbe, de a kastély kívülről is meseszép élményt nyújtott. 

A Chaumont-sur-Loire birtok a CentreVal de Loire régió szívében helyezkedik el, a Loir-et-Cher részen, a Loire folyó bal partján, Blois és Amboise között. Chaumont-sur-Loire a D 952-es (a folyó jobb oldala mentén) és a D 751-es alsórendű utak mentén érhető el.

Élmény: Hada Erzsébet, Farkas Anikó

Fotó: Farkas Attila / www.gogogo.hu 

Információk Forrása: Wikipédia, és  Explore France ,