Special Olympics World Summer Games 2011

2011. Speciális Olimpia Nyári Világjátékok – Athén, Görögország
(Az „Olimpia az Istenek Földjén” című , 25 perces dokumentumfilm előzetese)

A Speciális Olimpia először görög földön!

2011-ben a világ legnagyobb szabású sporteseménye az értelmi fogyatékkal élő sportolók különleges világversenye, a nyáron megrendezett Speciális Olimpia Nyári Világjátékai voltak. A 22 sportágban küzdő több ezer sportolót, több tízezer segítőt, edzőt és újságírót megmozgató világeseménynek – a játékok több mint 40 éves története során – először adott otthont az olimpia szellemiség bölcsője, a görög főváros, Athén.

Kameránkkal sikerült dokumentálni ennek a nagyszabású versenynek a történéseit és izgalmait. Az olimpiai lobogó felhúzásától és láng meggyújtásától kezdve részesei lehettünk a sikereknek, az örömöknek, a küzdelmeknek és a sporttal együtt járó csalódásoknak is. Az idei athéni világjátékokra kiutazó magyar sportolók szerepléséről, a felejthetetlen hangulatról, a versenyek izgalmairól, a speciális olimpia világának sajátos atmoszférájáról szól a dokumentumfilmünk.

A Special Olymics Internationalt Eunice Kennedy Shriver asszony, a néhai Kennedy elnök testvére alapította 1968-ban azzal a céllal, hogy egy életen át tartó sportolási lehetőséget, ezzel tartalmas emberi életet biztosítson az értelmi fogyatékkal élők számára. Napjainkra már több mint 20 (téli, nyári) sportágban mérhetik össze az erejüket a fogyatékos sportolók. Az értelemileg sérült emberek nemzetközi szervezetéhez már több mint 150 ország kapcsolódott. A Magyar Speciális Olimpia Szövetség 1989 óta szervezi és bonyolítja az enyhe, középsúlyos és súlyos értelmileg sérült emberek rendszeres edzés- és versenyprogramját. Az elmúlt 20 évben minden nyári és téli olimpián, valamint minden „Európai Játékokon” részt vett magyar speciális olimpiai csapat.

Levente Rapai –Chief Editor

Attila Farkas – Technical Director

Csaba Rapai – Production Manager