Portugália egyik legszebb és legjobban megőrzött középkori városa – Óbidos

Óbidos középkori városa Portugália egyik legszebb és legjobban megőrzött városa.

A főváros közelében, az Atlanti-óceán partjainál magasan fekvő Óbidos stratégiai jelentőségű volt a területen. Már a rómaiak Ibériai-félszigetre érkezését megelőzően is virágzott, miután a királyi család birtokba vette.

„Az esküvői város” volt Portugália királyainak hagyományos menyasszonyi ajándéka királynőiknek, amelyet Dinis király 1282-ben kezdett el, így a Casa das Rainhas (Queens-birtok) része lett.

Dinis király a 13. században felajánlotta feleségének, Isabel királynőnek, aki a különböző dinasztiák során tovább javította és gazdagította. Ez az egyik fő oka annak, hogy a templomok nagy számban vannak ezen a kis helyen.

Az Igreja de Santa Maria plébániatemplomot választották V. Afonz tízéves gyermekkirály és nyolc éves unokatestvére, Isabel 1444. évi esküvőjére.

A templom reneszánsz, bár a belső teret XVII. századi kék azulejo (festett csempe) szegélyezi a portugál templomokra jellemző módon. 

A háromszög alakú erődítmények egyik sarkát egy hatalmas tornyú kastély foglalja el, amelyet Dom Dinis épített.

A jó állapotban megőrzött kastély, valamint az utcák és fehér házak útvesztőjében élmény a séta. Az utcákon színpompás bougainvilleák virágoznak.

A manueline portákkal, a színes ablakkeretekkel és a kis terekkel együtt a város aranykorának számos vallási és polgári építészeti példája szolgáltat okot a látogatásra.

Mivel nem engedélyezték az új, modern épületek építését, sikerült a település ódon hangulatát megőrizni. 

Bármikor jó meglátogatni Óbidost. Inspiráló javaslat egy romantikus vagy épp békés hétvégére az innen származó szerelmi történetek és középkori történelme miatt.

Az egész éves rendezvényprogram Óbidost egy kicsi, de élénk várossá teszi. A legnépszerűbbek a Nemzetközi Csokoládé Fesztivál, a Középkori Piac és a Karácsony, amikor a várost szezonális dekorációk töltik meg. 

Élmény: Varga Andrea

Fotó: Farkas Attila

Térkép: Óbidos

Forrás:

https://www.visitportugal.com/

https://portugal.com/portugal/cities/obidos