© Thinkstock – LiliGraphie

Nizza, a fények, a színek és az ízek városa

Egy időtlen szépségű régió szívében található Nizza, a Francia Riviéra fővárosa, mely a látogató összes érzékét felébreszti: történelmi, kulturális, művészeti, kreatív, eseménydús, természetközeli, pihenős, telt ízekben gazdag város. Nizza egyszerre áraszt mediterrán és francia nagyvárosi hangulatot, ugyanakkor autentikus bájával hódít, ahol számtalan kikapcsolódási és városnézési lehetőség várja a turistákat. 

© Atout France_Emmanuel Valentin

Sokszínű város 

A sétánkat kezdjük az óvárosban, vagyis a Vieux Nice szűk és nyüzsgő utcáin, melynek forgataga egyből beszippantja a látogatót. Történelmi emlékek, barokk templomok, színes házfalak… Innen sétáljunk fel a Vár dombjára, ahonnan csodálatos panoráma nyílik a Baie des Anges öbölre, az óváros háztetőire és a Déli-Alpok csúcsaira. A várdombról lesétálva eljuthatunk a Quai des Etats-Unis rakparthoz, ahol a kikötő nyüzsgő élete máris egy mediterrán forgatagba repít minket. 

© Issock – OTCN

A Promenade des Anglais sétány világszerte Nizza jelképévé vált, amely a futók, a kerékpározók és a korzózók találkahelye. Ha kíváncsi a sétány nyugodt hangulatára, akkor kora reggel érdemes ellátogatni ide. Ha pedig inkább a nyüzsgő oldalát látná szívesen, akkor délután és este sétáljon végig rajta.

© Thinkstock_vichie81

Nizza főtere, a Place Masséna tér és annak hét szobra is egyedülálló, melyek sötétedéstől kezdve ki vannak világítva és úgy villognak, mintha beszélgetnének egymással.

Piac és helyi finomságok

Ha Nizzába járunk, ne hagyjuk ki a híres Cours Saleya virág- és zöldség-gyümölcs piacot se, ahol szinte elveszünk a színes kavalkádban és a portékák finom illatában. Itt akkor is érdemes végigsétálni, ha csak nézelődünk, mert már a látványért és a hangulatért megéri! Nizza gasztronómiája mediterrán ízekben, sok szezonális zöldségekben és tenger gyümölcseiben gazdag.

© Issock_OTCN

Télen-nyáron Francia Riviéra

Nizzába érdemes akkár télen is ellátogatni, hiszen míg itthon még a mínuszok dübörögnek, ott már akár kora tavaszi időjárásban lehet részünk. Illetve ilyenkor rendezik meg a Nizzai Karnevált, mely a Côte d’Azur fő téli eseményének számít már hosszú évek óta.

© OTCN

Nizzából több egy napos kirándulást is érdemes betervezni, hiszen fél-egy óra távolságra több gyönyörű város is található a Riviéra vidékén. A híres Cannes és Monaco mellett ne hagyja ki a partmenti Antibes-Juan-les-Pins vagy Menton bájos kisvárosát se! 

Kedvezményes városnézés

Ha a helyi tömegközlekedést igénybe vesszük és több múzeumlátogatást is tervezünk az utazás során, akkor lehet megéri beruházni egy French Riviera Pass bérletre, amivel ingyen vagy kedvezményesen juthatunk belépőkhöz és egyéb szolgáltatásokhoz Nizzában és Cannes-ban. 

© Thinkstock_monticello

Forrás: (Francia Idegenforgalmi Hivatal – France.fr)

http://ee.france.fr/hu/discover/nizza-cote-azur-fovarosa