Zarándokhely a Pireneusok lábánál – Lourdes

A modern zarándokok már nem gyalog, indulnak körutazásra, hanem autóval. A 8 országot érintő több mint 5000 km-es út egyik legjobban várt állomása, egy kisváros Délnyugat-Franciaországban, a Pireneusok lábánál. 

Gróf Bigorre vára sejtelmesen rajzolódott ki a ködös hegyek előtt. 

A Lourdes melletti Massabielle-barlangban 1885. február 11. és július 16.között 18 alkalommal jelent meg a Szent Szűz a 14 éves Bernadette Soubirous előtt. A Szűzanya bűnbánatot és engesztelést kért. Így Lurd a világ egyik legjelentősebb spirituális helyszíne lett.

Évente milliók látogaják meg a helyet, ahol minden este fáklyás körmenettel, és közös imádsággal reménykednek számtalan betegségben szenvedő hívek a gyógyulásban. Róma, illetve a Szentföld után a harmadik legjelentősebb keresztény spirituális hely, melyet több mint 250 millióan kerestek eddig fel.

A Massabielle Barlang csodálatos  belső terével  és a Bernadette kezével fakasztott forrásával hihetetlen békével és nyugalommal tölti el a hívő ember lelkét. A Rózsafüzér Bazilika (Basilique Notre-Dame du Rosaire) két feljárója az Atya két kitárt karját jelképezi, mely várja a zarándokokat.

Esténként a gyógyulást váró zarándokok százai vesznek részt az ünnepélyes körmeneten. 

A Szűz Mária-jelenés helyszínén, a barlangból kifolyó forrás vízét gyógyító hatásúnak tartják. A római katolikus egyház összesen 68 esetet fogad el csodás gyógyulásnak – amely nem fizikai vagy pszichologikus hatás alatt történt –, amit a víz gyógyító erejének tulajdonítanak. 

A  Passio előkészületeit figyelve egy kedves női hang megszólított. Hamar kiderült, hogy német nyelven szót értünk egymással. Barátságos hangon kérte, hogy vegyek részt a körmenetben az éneklő csoporttal. Megható élmény a világ minden részéről érkező emberekkel együtt menetelni és énekelnin a Lurdi himnuszt, amikor a barlang sziklája visszhangozza:”…ave, ave ave Maria”.

Amikor a szertartás vége felé egy padon megpihentünk, mellettünk ismeretlen, de mégsem idegen emberek ültek. A béke jeleként üdvözöltük egymást. Valami különös szeretet áradt a talán Afrikából érkezett két hölgy öleléséből. 

Magyarországon is nagy tisztelete van a lourdes-i jelenéseknek. Sok katolikus templomban lourdes-i  barlangokat építettek ki amelyekben Máriát rózsafüzérrel ábrázolják.

A lourdes-i jelenések és csodás gyógyulások hatására II. János Pál pápa 1992 -ben elrendelte, hogy február 11-e a római katolikus egyházban a betegek világnapja legyen.

Lourdes után Avignon felé vettük az irányt. Az Avignoni Pápai Palota a legnagyobb középkori, gótikus épület, mely egyedülálló, 14.századi építészeti és festészeti kincsekkel rendelkezik. De ez már egy másik történet…

Szöveg: Hada Erzsébet

 

 

 

 

 

Fotó: www.gogogo.hu

Térkép: Lourdes