A Loire-völgye kötelező kirándulási célpont minden kastélyt szerető utazó számára. Ideális helyszín, mivel nagyon szép állapotban vannak a műemlékek, nagyrészük látogatható, és valójában minden “kertvégében” áll egy “Csipkerózsika lak…” Többféleképpen eljuthatunk a Budapesttől kb. 1600 kilométerre lévő Orleánsba, amit mindenképpen ajánlatos megnéznünk, mielőtt belevetjük magunkat a “kastély maratonba”. 

Cathédrale Sainte-Croix d’Orléans

Mi az autós utazást választottuk. Az útvonaltervező 16 órát ír Budapesttől erre az útra, de sajnos az építkezések miatt érdemes ennél többre készülni. 

A Loire egyébként Franciaország leghosszabb folyója. Így közelében volt bőven hely a közel 100 különböző méretű “hétvégi ház” megépítésére. Ezek közül 21 kivételes kastély része a „Loire völgye legjelentősebb műemlékeinek” (Grands Sites du Val de Loire).

Chambord-i kastély

Ez a terület az UNESCO Világörökség listájára is felkerült.

Château de Chinon

Sem Európában, sem a világ többi részén nem találhatóak, ennyi kastély egy adott területen. Ezeken a kivételes francia kerteken, királyi épületeken, lélegzetelállító kastélyokon keresztül újra lehet élni a francia történelem egyes pillanatait. Franciaország és Európa egyik legjelesebb időszakát mesélik el a Loire-völgyi kastélyok, melyek a reneszánsz stílus és a felvilágosodás élő hagyatékai. 

A kastélyok kulturális emlékeinek megismerését össze lehet kötni a festői környezet felfedezésével is (gyalogos vagy kerékpáros túrák…) vagy a helyi ételek és borok kóstolásával is.

Chaumont-sur-Loire

A régió éghajlata kellemes egész évben. Nyáron viszont lehetnek extrém hőmérsékletek. A rengeteg erdő és víz ilyenkor is hűti az utazót.

Château de Chenonceau – Hat Hölgy kastélya

Ami elől nem lehet menekülni, az a hatalmas mennyiségű turista. Szerencsére Ők főleg a “kötelező” látnivalókat keresik. A folyópart egy céltalan autós “bóklászásra” csábít.

Nem kell mást tennünk, mint elindulni az óceán felé, ide oda cikázni a két part között a kis kőhidakon, és zenét hallgatva visszarepülni az időben 4-500 évet. 

A következőkben a teljesség igénye nélkül, részletesen is bemutatunk több állomást is.

Élmény: Hada Erzsébet, Farkas Anikó

Fotó: www.gogogo.hu 

Információk Forrása: Wikipédia, és  Explore France ,