A smaragdzöld gyöngyszem – a Bledi-tó

Bledi-tó, Szlovénia 

Bled tájképe jól ismert és sokan azonnal felismerik, bár sok örömteli felfedezést rejt még magában, sokkal többről van itt szó mint, hogy egyszerűen szép.

A Bledi-tó csodálatos kilátásaival és a horizonton lévő hegyi háttérrel igazi drágakő. Érdemes körülsétálni a tavat, mert minden pontjáról  egészen elképesztő látványban gyönyörködhetünk.

Sétánk során a kör alakú túraútvonal mindössze 6 kilométer hosszú, így edzettség nélkül is könnyű megtenni. Idős embereknek vagy a babakocsival idelátogató családok számára is egyszerű útvonal, mely körrülbelül 1,5–2 órát vesz igénybe, függően a tempótól vagy, hogy hányszor állunk meg fotózni.

Akik vállalkozóbb szelleműek, azok az oldalsó utakat is választhatják, ahol akár felfelé a kastélyba, akár a tó délnyugati részén található híres látványosságok egyikébe is eljuthatnak.

Ez a természetes szépség egy tektonikus medencéből származik, amelyet az idők során a Bohinji gleccser alkotott. A mai Bledi-tavat az olvadékvíz teremtette, 1,3 km széles, kb. 2,12 km hosszú és 30,6 m mély a legmélyebb pontján.

A csillogó Bledi-tó közepén lévő kis sziget és a Mária Mennybemenetele templom Bled szimbólumává vált az évtizedek során. A Szűz Mária Mennybemenetele templomának a 15. századból származó, 52 méter magas, szabadon álló templomtornya van, mely a  fák teteje fölé emelkedik. Az idilli sziget és a templom körül olyan történetek és régi szokásokat őriztek meg, melyeket ma is ünnepelnek, például hogy a vőlegény a menyasszonyot a 99 lépcsőn viszi a templom felé.

A tavon át a szigetre sokféle módon juthat el, beleértve a pletna hajónak nevezett hagyományos hajót is. A pletna a helyiek által gyártott és csak Bledben ismert hajó, eredete 1590-be nyúlik vissza. Távolról felismerhető, mivel színes napellenzővel rendelkezik, amely megvédi a naptól és más időjárási jelenségektől az utazót.

Rövidesen felsétálunk a tó fölé magasodó fellegvárba.

Térkép

Szöveg: Varga Andrea

Fotó: Farkas Attila