Javuló kilátások a Balaton partján – Somoshegyi kilátó és pihenőhely, Balatonberény

A 76-os főút mentén, a Somos parkerdő szélén az egykori kilátó helyén új, faszerkezetű fedett kilátó és pihenőhely épült. A parkoló az útról mindkét irányból szabályosan megközelíthető. Bár a 7-es út irányából érkezőknek érdemes figyelniük, mert egy rövid szakaszon van csak szaggatott felezővonal. Könnyű túlgurulni rajta…

 A kilátóból a Balaton nyugati medencéje teljes egészében megcsodálható. 

Európa legnagyobb tavainak listáján a Balaton 592 négyzetkilométerével a 38. helyen áll. Viszont ezzel a méretével Közép-Európában a dobogó legfelső fokán. Tiszta időben akár Keszthelyi-öböltől a Szigligeti váron át a Tihanyi-félszigetig terjed a látóhatár. 

Az idei év első napja szerencsére tökéletes alkalmat jelentett a kilátó adottságainak kiaknázására. Az enyhén szeles tiszta időben valóban olyan látványban volt részünk, ami sajnos elég ritka.  A déli parton Fonyód Vár-hegye és a Sipos-hegy, a távolban pedig még Balatonboglár is látszik.  

Szemben az északi part lajtőinek tövében Vonyarcvashegy és Balatongyörök nyaralóit láthatjuk. 

A Badacsony pedig tényleg csak egy ugrásnyira van tőlünk…

A legmagasabb kilátószintje 12 méteren található, összesen 4 szinten nézelődhetünk. Ez egyes emeletek 3 méteres „belmagasságúak”.

Szerencsére minden emeleten van egy-gy terasz rész is, így nem a lépcsőfordulókban kell panormában gyönyörködők mellett “felpréselődnünk” szintről szintre.

Nyáron biztosan „korán kell kelni” annak aki itt szeretné letenni az autóját.

A látvány miatt viszont mindenképp érdemes egy rövid időre megszakítani az utunkat, még akár a közeli 7-es főútról letérve is. 

Élmény és Fotó: Farkas Attila / www.gogogo.hu

Térkép: Somoshegyi kilátó