Séta az elvarázsolt erdőben – Folly arborétum

A magyar tenger partján áll egy elvarázsolt erdő. Miközben az arborétum növényei közt sétálunk – vagy épp csak pihenünk egy padon – egyre inkább azt érezzük, hogy itt valójában mi vagyunk elvarázsolva… 

Nálam eddig a francia Riviérán található Ezé vára feleletti botanikuskert állt a dobogó legfelső fokán a kedvenc édenkertek versenyében, de ősszel nagyon erős kihívóra talált a Balaton partján álló Folly “személyében”.  

Igaz az is, hogy bár számtalanszor körbejártam a magyar tengert az elmúlt évtizedekben, ebben a botanikus kertben még nem jártam. Viszont azonnal levett a lábamról. Lehet, hogy az arborétumlátogatás is olyan “jó dolog”, amihez a korral együtt meg kell érni… És ha már a jó dolgokról van szó, akkor nem szabad elfelejtkezni arról sem, hogy itt  a világ 25 ciprusfaja mellett szőlőültetvényeket, és ezzel együtt nagyon finom bort is találunk.  

A badacsonyi borvidék mikroklímája több szempontból is különleges. Északról védett a szelektől, a tó vizéről visszaverődő napsugarak pedig jótékony hatásúak a domboldalra telepített növényekre. 

A víz melege a hideg levegő hatását mérsékli a forró nyári éjszakákon, és biztosítja a légjárást, amely az áthevült szőlőnövény számára fontos. A víztömeg felelős a levegő magasabb páratartalmáért is. A déli, délnyugati lejtők védett területein alakul ki olyan kedvező klíma, amely néha a szub-mediterrán éghajlatra emlékeztet.

A felnőttek számára tehát minden adott pár kellemes óra, vagy akár nap eltöltésére az Ábrahámhegy melletti lankákon. 

De szerencsére a hely rengeteg lehetőséget tartogat a gyerekeknek is. 

Még azok számára is, akik nem egy nagyítóval és a búvár zsebkönyvek növényhatározóival érkeztek “levadászni” az összes itt fellelhető tücsköt, bokrot, és bogarat… Igaz ha erre szánja el magát valaki, akkor egy komolyabb vándortábor felszerelését is magával hozhatja , hiszen “beazonosítanivaló” az van bőven…:) 

A fák lombjai közül kikandikáló Balatonra az arborétum legmagasabb pontjáról van igazán „tiszta” kilátás. A fa építményhez egy nem túl meredek ösvényen lehet feljutni. Megéri felmászni a tetejére.

Miután „kigyönyörködtük” magunkat a távoli naplementébe, akkor érdemes kicsit közelebb is tekinteni, hiszen karnyújtásnyira vannak a fák levelei előttünk.

A Folly arborétum részletes történetét a legavatottabban a hely honlapján Folly Réka személyes hangvételű bemutatásánál senki nem tudná jobban összefoglalni, így én sem szeretném ezt megtenni. Ajánlott olvasmány mindenki számára akit érdekel a hely 1900-as évek eleje óta tartó, sajnos néha viszontagságos története. 

“Édesapám sok időt és erőt áldozott az arborétum fenntartására és fejlesztésére. Büszke vagyok arra, hogy kitartóan küzdve visszavásárolta az államosítás miatt elvesztett területeket, így Magyarországon egyedüliként családunknak sikerült megőriznie, gondoznia, gyarapítania az 1905 –ben dédnagyapánk által alapított kertet.

Ez a felelősségtudat volt bennem is a legmeghatározóbb, amikor igennel feleltem neki kérdésére, tudnék-e segíteni a folytatásban. Férjemmel és három gyermekemmel ekkor hazaköltöztünk Budapestről, ahol addig fogorvosként dolgoztam. Dédnagyapánk ültette az első fákat, Nagyapánk dacolva a kommunizmussal tovább folytatta a munkát, aztán Édesapánk visszaszerezte az ellopott területeket és megnyitotta a nyilvánosság előtt a család féltve őrzött kincsét. 

Az ő nagyságukhoz igyekszünk felnőni most mi, a negyedik generáció. Szeretetük, hitük és kemény munkájuk ott van a fák között, s így mindez sokkal több számunkra, mint dendrológiai értelemben vett látványosság. Épp ebben rejlik kertünk különlegessége az ide látogatók számára is, akik azonnal érzik a különös atmoszférát.”  Folly Réka

Így a részletes történelemmesélés helyett a “hangulatot” szeretném átadni amit a hely nyújt az idelátogatónak, és azt is inkább képek segítségével. 


A közelben pedig a Badacsony épp „belefolyik” a tó vízébe. 

Az októberi időpont mindenképpen szerencsés a meseerdő meglátogatására. Igazi színkavalkáddal hálálta meg az arborétum növényzete a látogatásunkat. Itt biztosan igazzá válik az a gondolat, hogy a növényeknek is van lelkük.

Akik pedig kicsiben szeretnék elkezdeni az arborétum építését otthon – akár csak Folly Gyula pécsi orvos az 1900-as évek elején, – azoknak a bejárat melletti boltot ajánlom. Itt nyugodtan válogathatnak szakértői segítség mellett. És ha kitartóak vagyunk, 100 év múlva az dédunokáink is hasonló fák közt sétálhatnak a saját kertjükben.

Élmény és fotó: Farkas Attila / gogogo.hu

Térkép: Folly arborétum

Információk: Folly