A Magyar Modellező Szövetség Utánpótlás nevelési programjának záró versenye 2022.03. 26-án Budapesten a Gödör repítőhelyen.

Már több mint egy évvel ezelőtt hirdette meg a szövetség elnöksége tagegyesületeinek azt a lehetőséget, hogy kaphatnak a szakköröseik részére egy Mini Vick nevű modellépítő készlet és a hozzá tartozó komplett irányító berendezést. A jelentkező egyesületek térítés mentesen kapták meg a modelleket és a hozzávalókat, ha szerződésben vállalták a modellek elkészítésének dokumentálását képekkel, egy háziverseny megrendezését és a részvételt az országos záróversenyen. 
Hamarosan megjelent az MMSZ honlapján is elérhető, a modell építést segítő videó sorozat, ami nagyban könnyítette a gyerekek és oktatóik munkáját. Az egyesületek közösségi oldalain már az elmúlt évben is nyomon követhettük a modellek elkészülését és év vége felé az első jól sikerült házi bajnokságokat. 

Ez év tavaszán már elkészült az országos bajnokság versenyszabályzata is, így mindenütt gyakorolhattak a gyerekek a nagy megmérettetésre.


A záróversenyre nagy örömünkre 30 nevezés érkezett az ország minden részéből. Sajnos az induló létszámot a közben újra támadó vírus egy kicsit csökkentette. Az induló gyerekek serdülő (14 év alatti) és ifjúsági (14-17 éves) korcsoportban versenyeztek.

Bognár Géza MMSZ elnökségi tag, a projekt felelőse, már a megnyitón kiemelte a legtöbb versenyzőt nevező egyesületi szakkörök vezetőit. Itt első lett Fejér András a Budapesti Modellező Sportegyesülettől 8 fő nevezésével, második lett, Eitner Tamás a Várpalotai TSE 5 fő indításával, harmadik Szépfalvi Tamás és Horváth Szabolcs a szombathelyi Savária SE szakkörvezetői 4 fő indításával.


Már mai hír, hogy az MMSZ elnöksége látva a kitúnő eredményeket a szakkörvezetőket pénzjutalomban részesítette.


A versenyben nagyszerű ötlet volt, hogy a gyerekek egyforma modellekkel versenyeztek, amelyeknél persze fontos volt az építés pontossága, de igazságos volt az azonos repülési és iráyíthatósági tulajdonság. A dekorációban saját fantáziájuk szerint alakíthatták a repcsik külalakját.


Ezeket a kis modelleket kézi indítással kell magasba juttatni egy dobótüskét fogva két ujj között a szárnyvégen, diszkoszvető technikával. Innen van a FAI kategória elnevezése is a DLG, (magyarul a Diszkosz Indítású Vitorlázó repülő). Tehát ezzel a versennyel megszerettethető nem csak úgy általában a repülő modellezés, hanem egy világszerte népszerű versenykategória is.


A versenyben egy piros szalaggal kijelölt területen belül kell a modelleket eldobni és leszállni velük, fordulónként egy 5 perces időablakban, amely hangjelre indult és ért véget. A dobások száma nincs korlátozva, de a bírók csak a levegőben töltött másodperceket mérik. Így a legügyesebbek kézbe szálnak le és egy mozdulattal repítik fel újra a modellt, hogy a kieső idő minél rövidebb legyen. Az adott fordulóban legtöbbet levegőben töltött modell pilótája kap 1000 pontot, a többiek repült idő arányában kevesebbet. Négy fordulóban fordulónként két csoportban versenyeztek korosztályonként. Így mindenki mindenkivel versenyzett egy csoportba, biztosítva az esély egyenlőséget.
Minden utánpótlással foglakozó szakember számára szívet lelket gyönyörködtető amikor növendékei a versenyek izgalmában is tudják bizonyítani a megszerzett tudást. Így volt minden jelenlévő modellező sportszakember is amikor láthatta a kicsik fegyelmezett, rajongásig lelkes, okos versenyzenyzését.

Az ifjusági korcsoport 1-3
1.Benczúr Aladár BPMSE
2.Rémai Jonatán Várpalota VMT Se
3.Csubra Noel Várpalota Nagykáta, Asbóth O. MSE

A serdülő korcsoport 1-3
1.Csomós Vilmos Szeged VMK
2.Deutsch Levente Kecskemét VMK
3.Fejér Benedek BPMSE

Valóban minden résztvevő felnőtt és gyermek életre szóló élményekkel indult haza. Pontosan tudjuk milyen fontos ez ebben a korban. Ezek a gyerekek, ha később kedvet éreznek a vitorlázó sportrepüléshez, zsigeri szinten fogják tudni azokat az aerodinamikai törvényeket, amik alapos ismerete nélkül bizony bizonytalanabb a leendő pilóta tudása.

Szerző: Török László, BPMSE Elnök (Budapesti Modellező Sportegyesület)

Fotó: aerosport.hu

Az AEROsport május 13-i adásában részletesen beszámolunk a versenyről.