Varázslatos terepasztal a Fonyódi-hegy lábánál – Bélatelep

Az északi park rajongói sokszor azt hozzák fel érvként a “versenyben”, hogy a “Mi oldaluk tele van hegyekkel!”  Amire a válasz: “Valóban… de az a déli partról jobban látszik…”

Balatonföldvártól Fonyódig  a déli partszakasz is több kiemelkedéssel büszkélkedhet. Persze nem annyira összefüggően mint az északi parton, de azért ezek is látványosak.

A Fonyódi-hegy és az azon végigfutó sétányról páratlan látvány nyílik a Balaton nyugati medencéjére, valamint a Badacsonyra.

Sajnos a két fonyódi hegyen jelen pillanatban egyik kilátó sem látogatható. De a sétányról a látvány pótolja – igaz csak északi irányba – a vizuális élményt.

A Panoráma Sétány melletti múlt századi házakat és villákat szerencsére szép lassan elkezdik felújítani, közülük nagyon sok katasztrofális állapotban volt.

Pál Mihály, Balatoni szél című szobra társa lehet minden magányos utazónak a kilátóponton.

A hegy lábánál található Bélatelep a rendszerváltás előtti időszakban is egy hatalmas kempingnek adott otthont.  A régi NDK-s csehszlovák valamint lengyel turisták mérhetetlen mennyiségű sátrat vertek fel a strand melletti területre még a  nyolcvanas  évek végén is.

A kempingezés egy jó ideig nem volt divat Magyarországon, talán majd most a lakóautók megjelenésével ismét többen veszik birtokba a sokáig üresen álló helyeket.

A déli part szerelmesei az északi hegyek látványa miatt nem költöznének semmi pénzért a másik oldalra. 

Tényleg festmény szerű az a látvány, ahogy a kikötőből a Badacsonyt látjuk.

A Bélatelepi strandon a vízből nézve szinte minden olyan kellék megtalálható, ami egy jó terepasztal építéséhez szükséges.

A strandot kettéválasztja egy kis kikötő.

Szerencsére ez nem olyan méretű mint a balatonfenyvesi yacht kikötő, és a hangulata is teljesen más.

Közvetlenül a vízparton akárcsak a hegyoldalba minden adott egy romantikus sétához, vagy pihenéshez egész évben. 

A vízparton fut végig a déli vasútvonal. A mozdonyok szerelmeseinek nem kell sokat várni, hogy valamelyik irányból egy szerelvény érkezzen.

Akár a balatoni háttérrel akár a Fonyódi-heggyel ez mindenképpen olyan élmény, mintha egy valóságos terepasztalt látnánk.

A szezonon túli időszakot egyre többen kezdik felfedezni. Szeptembertől májusig a tó és akár tágabb környéke is az egyik legalkalmasabb hely arra, hogy kicsit “visszalassuljunk” és csak élvezzük azt a hangulatot amit a Balaton nyújt nekünk. 

Élmény és fotó: Farkas Attila / www.gogogo.hu