A liechtensteini hercegi család rezidenciája – Vaduz

A föld 6. Európa 4. legkisebb országában található várat, sajnos csak kívülről lehet megnézni. 

Liechtenstein európai monarchia Ausztria és Svájc között, a Rajna völgyében. Kis mérete ellenére nagy nemzetközi hírnévnek örvend, mivel az adóparadicsomok egyike. Uralkodója 1989-óta II. János Ádám fejedelem. 

Vaduz feletti várkastélyhoz egy szerpentinen juthatunk fel. 

Sajnos az erőd belseje turisták számára nem látogatható. Annak ellenére, hogy a Liechtenstein fejedelmi család jelenleg a világ leggazdagabb családjai közé tartozik, ennek a 700 éves magán rezidenciának nagyon barátságos a kinézete. 

A külsőségből nem igazán gondolnánk, hogy a herceg magánvagyona mintegy 2 milliárd dollárra tehető.

 

A XII. századi öregtorony és a keleti oldalon álló épületek a legidősebbek.

A régészeti leletek szerint Liechtenstein területén már a neolit korban, i. e. V. században is lakott volt a balzersi Gutenberg és Eschnerberg környéke. A leletek szerint ezek a telepesek kelta hatásokkal találkoztak korábban.  

Az Ausztria és Svájc között elhelyezkedő kicsiny hercegség magva az 1342. május 3-án alakult Vaduzi Grófság volt. Jelenlegi határait 1434-ben nyerte el, amikor egyesült Vaduz és Schellenberg.

János Ádám herceg a Schellenberg-uradalomért 115 ezer forintot, a Vaduz-uradalomért 290 ezer forintot fizetett a régi tulajdonosának, Hannibal von Hohenems grófnak.

A Liechtensteini Fejedelemséget mint önálló államot 1719. január 23-án VI. Károly német-római császár alapította meg a Német-római Birodalom keretében.

1866-tól teljesen független állam, amely az első világháborúig az Osztrák–Magyar Monarchiával ápolt szoros kapcsolatokat.

Az első világháború után Svájc felé közeledett. 1921-ben kikiáltották az alkotmányos monarchiát Liechtensteinben. 1923-ban gazdasági és vámunió jött létre Svájccal, azóta Liechtenstein hivatalos pénzneme a svájci frank.

Liechtenstein a semlegesség politikáját követi, és azon néhány állam egyike a Földön, amelynek nincs hadserege. Az utolsó liechtensteini katona 1939-ben halt meg 95 évesen. Az ország védelmét a Svájc látja el.

Élmény és Fotó: Farkas Attila / www.gogogo.hu

Térkép: Vaduz

Információ: Wikipédia