A Fátima Szűzanya Szentélye – a világ egyik legfontosabb Mária-zarándokhelye

fatimai jelenések – számszerűen hat – 1917-ben történtek a portugáliai Fátima kisváros közelében. A római katolikus egyház által elfogadott álláspont szerint a Szűzanya valóban megjelent a három pásztorgyereknek. A hatodik jelenés, a napcsoda, 1917. október 13-án történt, és a becslésektől függően 30-70 000 ember látta.

Jelenések története:

1917. május 13-án három gyermek egy kis nyájat őrzött a Fátima kisváros melletti Cova da Iria nevű helyen. A gyermekek neve: Lúcia de Jesus dos Santos (ekkor 10 éves, élt 2005-ig), unokaöccse, Francisco Marto (ekkor 9 éves, élt 1919-ig), unokahúga, Jacinta Marto (ekkor 7 éves, élt 1920-ig). A déli rózsafüzérimádság után a közelükben levő kövekből kis házat építettek azon a helyen, ahol ma a bazilika áll. Hirtelen sugárzó fényt láttak, amelyet villámnak véltek. Elhatározták, hogy hazamennek, de rögtön egy második villám világította meg a helyet kissé távolabb, lent, és egy kis tölgyfabokor felett – ahol ma a jelenési kápolna áll – láttak egy hölgyet, aki elmondásuk szerint ragyogóbb volt a Napnál és kezei között rózsafüzért A hölgy azt mondta a három pásztorgyermeknek, hogy sokat kell imádkozniuk, és meghívta őket, hogy 5 egymást követő hónap 13. napján ugyanazon órában ismét jöjjenek Cova da Iriaba. A gyermekek így is tettek, és a hölgy mind az ötször eljött hozzájuk.

Látnivalók:

A neobarokk Nossa Senhora do Rosário bazilikát szentek szobrai díszítik. A bazilika tornya 65 méter magas, körfolyosója pedig kétszer akkora, mint a római Szent Péter-bazilikáé. A festett üvegablakok a jelenéseket ábrázolják.

Capelinha das Aparições (Jelenési kápona) a jelenések helyén épült. Mária koronájában van az a golyó, amelyet az 1981-es merénylet után kivettek II. János Pál pápa testéből. A szentélytől délre őrzik a gyermekek házát a Casa dos Pastorinhosban.

A legmegragadóbb a sok zarándok odaadása és hite, akik térdenállva közelítik meg a mai kegyhelyet. Viaszvégtagokat égetnek el hálából a Szűzanya csodáiért. A sétányt esténként több ezer gyertya világítja meg.

Fátima – Fatima (2017)

Térkép: LINK

Fotó: Farkas Attila