Fejedelmi élmények várják a Hajdúszoboszlóra érkezőket

Megnyitotta kapuit a Bocskai fejedelem koronájának nemes és hiteles másolatát bemutató Fejedelmi Kincstár a Bocskai István Múzeumban

2021. június 26-án délelőtt ünnepélyes keretek között felavatták a hajdúszoboszlói Bocskai István Múzeum legújabb attrakcióját, a Fejedelmi Kincstárat, amely a Múzeumok Éjszakáján a nagyközönség előtt is megnyitotta kapuit. Az új múzeumegység a hajdúkat Szoboszlóra telepítő, és a magyarság egyetlen győztes szabadságharcát vezető Bocskai István erdélyi fejedelemnek állít emléket. Az új kiállításban megtekinthető az uralkodó koronájának és jogarának nemes és hiteles másolata.

A Fejedelmi Kincstár, benne a Bocskai-koronamásolat, valamint Bocskai István erdélyi fejedelem és Halasi Fekete Péter hajdúkapitány élethű viaszszobra

Páratlan kulturális érték
A turisztikai szenzációt jelentő fejlesztés egy 7 éves projekt eredménye. A 160 millió forintból megvalósuló fejlesztés során közel százan dolgoztak azon, hogy felépüljön a múzeum új, 200 m2-es épületszárnya, és elkészüljön a Bocskai-korona és -jogar nemes és hiteles másolata, s az ezeket bemutató kiállítás. A projekt Hajdúszoboszló Város Önkormányzata, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat és a Bocskai István Múzeum együttműködésében, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program támogatásával valósult meg.

Nemzetközi kultúrdiplomáciai sikernek számít, hogy olyan európai hírű intézmények, mint a bécsi Kunsthistorisches Museum, engedélyezték a Bocskai István Múzeum számára a műkincsek lemásolását. A koronamásolatot Dr. Takács József ötvösmester, gemmológus vezetésével az ötvösszakma különböző területeit képviselő 20 szakember több, mint 2 évig készítette. A Bocskai-korona, a „Hajdúk Szent Koronája” igazi misztikus tárgy: eredete kérdéses, szerepe vitatott, tulajdonjoga tisztázatlan. Bizánci, török, vagy perzsa műhelyben is készülhetett. Ez az egyetlen korona, amellyel erdélyi fejedelmet magyar királlyá koronáztak. A Bocskai-korona az egyik legnagyobb magyar uralkodó hatalmának a jelképe volt, amitől annyira féltek a Habsburgok, hogy a fejedelem halála után, 1610-ben Bécsbe vitették. Eredetije ma is ott található, bár mind a magyar, mind a román állam máig a saját tulajdonának tartja. Az értékes műkincs másolata azonban immáron megtekinthető a hajdúszoboszlói Bocskai Múzeum Fejedelmi Kincstárában.

Az alábbi linken megtekinthető a Bocskai-korona másolatának elkészítését bemutató film: 

Felavatták a Fejedelmi Kincstárat
A Fejedelmi Kincstár avató ünnepélyen beszédet mondott Oláh Gábor regionális fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkár, Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar megyei közgyűlés elnöke, Czeglédi Gyula, Hajdúszoboszló város polgármestere és Dr. Bihari-Horváth László, a Bocskai István Múzeum igazgatója. Az ünnepélyes szalagátvágást követően tárlatvezetést tartott Dr. Takács József, a Bocskai-korona és -jogar nemes és hiteles másolatait elkészítő ötvösmester.

A képen balról jobbra: Dr. Bihari-Horváth László, Czeglédi Gyula, Oláh Gábor, Pajna Zoltán és Dr. Takács József

Hatalmas érdeklődés a Múzeumok Éjszakáján
A rendezvény a kora esti órákban a Múzeumok Éjszakája programjával folytatódott, ahol a nagyközönség előtt is megnyitotta kapuit a különleges kiállítás.

Tárlatvezetést tart Dr. Bihari-Horváth László múzeumigazgató

Hatalmas érdeklődés övezte az esti programokat, amelyeken közel 2000 fő vett részt! A megnyíló Fejedelmi Kincstár, az először megtekinthető Bocskai-koronamásolat és a megújult Retró-kiállítás rengeteg érdeklődőt vonzott a múzeumba.

Rengetegen voltak kíváncsiak az új kiállításokra és izgalmas programokra a Múzeumok Éjszakáján

A rendhagyó tárlatvezetések mellett, a látogatók kipróbálhatták a Trabant-vezetés élményét, magukra ölthették a ’70-es, 80-as évek legnépszerűbb ruhadarabjait, „Szelfizhettek Bocskaival”, a Bethlen Gábor hagyományőrség jóvoltából megismerkedhettek a hajdúk korabeli életmódjával, fegyvereikkel, viseletükkel, emellett a gyerkőcök elkészíthették saját Bocskai-koronájukat. Az est végén egy élő zenés koncerten felcsendültek a legismertebb retró slágerek.

A megújult Retró-kiállításban egy valódi Trabant vezetését próbálhatják ki a látogatók

A járvány alatti zárva tartás óta most először szervezett rendezvényt a múzeum, melyen a helyi közösség újra együtt lehetett, míg sok turista először járt a múzeumban. A nagy érdeklődésnek köszönhetően a hajdúszoboszlói Bocskai Múzeum elmúlt 7 évének leglátogatottabb rendezvénye lett az idei Múzeumok Éjszakája!

A kis lurkók saját Bocskai-koronát készíthettek

A Bocskai-korona és jogar nemes és hiteles másolatát bemutató új állandó kiállítás minden héten keddtől vasárnapig 10.00 és 18.00 óra között tekinthető meg. A jegyárak változatlanok, a felnőtt jegy 2017 óta 1.200 Ft, a diák és nyugdíjas 600 Ft. A belépőjeggyel a Fejedelmi Kincstáron kívül megtekinthető a megújult retró-kiállítás, a nemzetközi modern művészeti tárlat, az állandó néprajzi és helytörténeti kiállítás. 

Bővebb információk a múzeum Facebook oldalán

Forrás: Bocskai István Múzeum