Időutazás az átjárón keresztül, Hősök Tornya – Köszeg

Kőszegen nagyon könnyű „elveszni”… A belváros néhány tucat utcácskája pillanatok alatt egy időutazásra csábítja a látogatót. A történelmi város falai ma már szinte csak az egykori hős várkapitány, Jurisics Miklósról elnevezett erőd közelében találhatóak meg. 

Aki viszont elmerül egy mai térképben, annak kirajzolódnak az egykori városfal határai

A Főtérről a Városház utcán keresztül jutunk el a Jurisics térre. Mielőtt belépünk a számtalan történelmi épülettel körülvett térre, áthaladunk a Hősök Tornya alatt. 

A kapu bármennyire is jól illeszkedik az évszázados épületek közé, még száz esztendős sincs. 

Be kell vallanom, hogy gyerekkoromban azt hittem, hogy ez a torony is a vár része… A valóságban több mint 100 méterre található a legendás erődítmény bejáratától. 

A Hősök Tornyának helyén a XIV. században emelt Alsó-kaputorony állt, amelyet 1880-ban bontottak le.

A régi torony a városvédelmi rendszer illetve a belvárosi forgalom legfontosabb objektuma volt, itt laktak az ún. „tornyosok” (toronyzenészek). Ennek az épületnek a helyén állított méltó emléket a város, a török ostrom 400. évfordulóján.  

A kapu tornyát 1932-ben építették eklektikus stílusban, Opaterny Flóris tervei alapján.   

A toronyról Ottlik Géza is tesz említést az Iskola a határon c. könyvében. A műben szereplő iskola a kőszegi katonai alreálgimnázium, amely a trianoni békeszerződés után közvetlenül az országhatár közelébe került. Remek program tavasszal akár ezt a könyvet is olvasgatva üldögélni a város kávézóinak a teraszain. 

Élmény és fotó: Farkas Attila / gogogo.hu

Térkép: Kőszeg

Információk: wikipedia