Fellegvár a Dráva partján – Ptuj

Az olasz vagy a szlovén tengerpartra száguldva az A5-ös autópályán, oda vissza feltűnik egy elsőre kimondhatatlan nevű kisváros neve az információs táblán egy hegytetőre épített kis vár sematikus rajza mellett. 

A vár látképe a Dráva túlpartjáról

A kisváros ideális elhelyezkedésével már a kőkorban is felkeltette az emberek figyelmét. A napsütötte Olaszország a Pannon-síkság és az Alpesi-völgy valamint a Balkán közelsége a későbbiek során is stratégiai jelentőségű településsé tették Ptuj-t! A gazdaságilag fontos település folyamatosan növekedett a Borostyán-út folyami kereszteződése mentén. 

Az i. e. 1. században Noricum királyságként a kelta szövetség része volt. A rómaiak i. sz. 15-ben hódították meg, és Pannónia tartomány egyik fontos településévé fejlesztették. Vespasianust itt választották császárrá 69-ben, ekkor kelt egyben első írásos említése is. Traianus császár 102-ben nevet (Colonia Ulpia Traiana Poetovio) és városi jogokat  adományozott neki.

Jelentősége megnőtt, amikor a XIII. Gemina légió szálláshelyévé tették. A népvándorlások korában többször ostromolták, pl. az V. században a gótok. A középkorban avarok, frankok kezén volt, majd Stájerország kebelezte be. 

Stratégiai helyzete miatt ez a terület hamar felkeltette a főurak érdeklődését, ezért már a IX-X.  században várat építettek – ebből az építményből egyetlen torony maradt meg a vár nyugati oldalán.

A XII. század első felében a salzburgi érsek építtette újjá a közben leromlott várat, amit egyszerre át is alakított. Erődszerű kinézetét elhagyva rezidencia lett belőle, ekkori arculatára a Leslijev-szárny emlékeztet. 1252-ben IV. Béla magyar király csapatai elfoglalták a várost, majd előbb Gutkeled István szlavón bán mint „Stíria kapitánya”, később pedig a király fia, István herceg (a későbbi V. István) mint „Stíria hercege”, innen kormányozta Stájerországot. 

A magyar uralom 1260-ban ért véget, ezután több mint 200 év múlva Mátyás király állította vissza egy rövid időre.  Az osztrák-magyar háborúskodások idején, 1479-ben foglalták el a várost III. Frigyestől Mátyás csapatai, és csak 1490-ben, a király halála után vonultak ki onnan. 

A vár 1681-ben

A török háborúk alatt az oszmánok számtalanszor betörtek Ptuj vidékére is, de a várat nem kísérelték meg elfoglalni. 1532-ben a Kőszeg és Bécs alól visszavonuló Nagy Szulejmán serege Ptuj mellett vonult el és a teljes vidéket feldúlták. 

A reneszánsz és a barokk korszak nyomai az épület minden részén láthatók. 1873-ban Herberstein Terézia vásárolta meg, majd felújította és bebútorozta. A Herberstein család 1945-ig maradt a várban, mely a II. világháború után múzeum lett.

A várba két irányból lehet bejutni.

A főutcáról számos sikátor vezet fel, amelyek végén többnyire egy meredek lécsősor és kaptató végén nyerünk bebocsátást a várba.

Az ódon várkapu valószínű már jópár „ajtócsapkodást” megért…

A másik lehetőség az északi oldal, ahol a parkolóban letehetjük a járművünket, és egy kevésbé meredek úton jutunk az északi főkapuhoz.

Akik nem szeretnék megmászni a hegyoldalt, azokat várja a vár tövében is egy parkoló… Innen már egyenes út vezet a belső várba.

A várfal melletti platánsor alatti padokról csodálhatjuk az alattunk eleterülő kisváros épületetit.

Természetesen nem csak a vár szépsége az ami  miatt érdemes ide ellátogatni, hanem az alatta eletülő kisváros is érintetlenül hagyott ódon utcáival falaival. De ez egy másik történet

A hely nevét pedig ebben a videóban tökéletesen megtanítják nekünk az ott élők: 

És még egy jó tanács: semmiképp ne az autópályán közelítsük meg Magyarország felöl Ptuj-t, ami egyébként a határtól kb. 80 km! A környező lankák, és az ott található házak közt válasszunk egy random utat, amit időnként a GPS legfeljebb korrigál, de biztosan nem fogunk csalódni a vidék szépségében.

Élmény és fotó: Farkas Attila / www.gogogo.hu

Információk: Wikipédia