Az első portugál királyi székhely – Coimbra

Coimbra az egyik leghíresebb egyetemi város Portugáliában. Története a római korban kezdődött. Nevét Conimbriga római településről kapta, mely a várostól 15 km-re feküdt. 

A város Lisszabontól 200 km-re északra, a Mondego folyó két partján terül el, közel száznegyvennégyezer lakosa van.

Coimbra látképe, és a Mondego folyó

Universidade Velha – Egyetem

Coimbrai Egyetem

Portugália első egyeteme az óvárosban, egy domb tetején áll. 1290-ben alapították, de akkor még nem itt volt; a mostani épületegyüttes legrégebbi részeit a 16. században, Mánuel stílusban építették III.János palotájának. Az egyetem 1537-ben költözött át a palotába. A turisták megtekinthetik a dísztermet, a Szent Mihály-kápolnát, a Kecske-tornyot, a 18. századi könyvtárat.

Az Egyetem gyógyszerészeti fakultánsának udvara

Az egyetemen híres és megtekinthetők a díszterem, az „azulejos” – csempékkel díszített oktatótermek, a 18. században épült könyvtár. Az itt magasodó óratornyot vélhetően a harangjának hangjáról keresztelték Kecske toronynak.

Érdekesek a termek mennyezeteit díszítő festmények. Az épület előtt III. János szobra áll. Szép kilátás nyílik innen az óvárosra.

A látvány uralja a 12. században épült, erődszerű régi katedrális – a Sé Velha. Portugália legszebb román stílusú épületének tartják.

Az egyetem ma használt, az óvárost elcsúfító épületeit az 1950-es években emelték. 

Sé Velha, Sé Nova – A régi és az új székesegyház

Sé Velha

Az egyetemtől egy rövid sétára magasodik a Sé Nova (Új székesegyház), melynek homokszínű homlokzata egy kissé unalmas térre néz. A jezsuiták építették 1554-ben és 1772-ben lett a település székesegyháza.

Szent Kereszt templom és kolostor

A főoltár gyönyörűen faragott és az aranyozás is lenyűgöző, a körülötte látható festmények pedig olasz mesterek alkotásainak másolatai. 

A Sé Velhát (Régi katedrális) a 20. században újították fel és 1162-1184 között épült. Ez volt a település székesegyháza 1772-ig, amikor szerepét átvette Sé Nova.

Az erődszerű belső térben a félköríves  boltívekkel ékes bélletes kapuzaton át lépünk be, mely felett hasonló stílusú ablak látható. A pompás gótikus főoltár aranyozott fa díszítései két flamand mester alkotásai a 15. és 16. századból.

A gyönyörű korai gótikus kerengő építését 1218-ban kezdték meg.

A 12. században épült, erődszerű régi katedrálist tartják Portugália legszebb román stílusú épületének – későbbi bővítései gótikus, illetve reneszánsz stílusúak.

Az új, belül fa faragásokkal díszített barokk katedrálist jezsuiták építették a 17. században, nem messze az egyetemtől.

Botanical Garden of the University of Coimbra

A Jardim Botânico-t 1772-ben alapították Pombal márki birtokán a bencés szerzetesek.

A kert kb. 13 hektár, célja az volt, hogy kiegészítse a Coimbra Egyetem orvostudományi és természettudományi tanulmányait, mivel gyógynövényeket termesztettek, és tengerentúli kolóniáikból hozták el az egzotikus fajokat.

A Botanikus Kert főépítménye 1856-ból származik – valójában Portugália egyik első épülete volt, amely vasat használt fel a felépítményében.

A kert az Aqueduto de São Sebastião szomszédságában helyezkedik el, amely római vízvezetéknek épült a 16. században. Úgy gondolják, hogy Filippo Terzi szenvedélyes olasz építésznek köszönhető. A folyótól áthaladó vízvezeték kecses boltíveil segítik a város növekedését ebben az időben.

Szöveg: Varga Andrea

Forrás: Wikipedia

Fotó: Farkas Attila

Térkép: Coimbra