Az elektronikai hulladékok jelentős része hasznosítható

DTkH Nonprofit Kft. – Az elektronikai hulladékok csökkentésének a szolgálatában

Jelenlegi fogyasztói társadalmunkban évről évre világszerte rekordmennyiségű elektronikai, azaz e-hulladék keletkezik. A kidobott berendezések tovább növelik a már így is rendkívüli mértékű környezeti terhelést – a bennük található mérgező anyagok miatt egyúttal kiemelt veszélyt jelentenek a természetre és az egészségünkre. Holott fontos és értékes alkotóelemeik révén az elektronikai hulladékok jelentős része is hasznosítható, ha szintén szelektíven gyűjtjük azokat, ezáltal volumenük is nagyban csökkenthető. Az e-hulladékokról és hatékony kezelésükről Agatics Rolanddal, a DTkH Nonprofit Kft. ügyvezetőjével beszélgettünk.

A robbanásszerű technológiai fejlődés és a jelenlegi fogyasztói szokások eredményeként egyre rövidebb a megvásárolt termékek, egyebek mellett az elektromos és elektronikai eszközök életciklusa, így azok minden eddiginél hamarabb válnak elektronikai hulladékká. Szakértők számításai alapján 2019-ben világszerte 53,6 millió tonna e-hulladék keletkezett – mennyisége az öt évvel korábbi adatokhoz viszonyítva 21 százalékkal növekedett. Ez 2030-ra tovább, 74 millió tonnára emelkedhet. Bár a berendezések egyes értékes összetevői révén ez a hulladéktípus is hasznosítható, legnagyobb hányada mégis a lerakókban végzi.

„A hulladékok eredményes kezelése, köztük a szelektív hulladékgyűjtés mindannyiunk közös érdeke és feladata – hasznosításukkal ugyanis hozzájárulhatunk ahhoz, hogy másodlagos nyersanyagként vagy energiaforrásként születhessenek újjá. Ezáltal is csökkenthetjük azt a hulladékmennyiséget, amelyet jelenleg világszerte lerakókban ártalmatlanítunk. A szelektív hulladékgyűjtés azonban többet jelent a papír és a műanyag leválasztásánál. Egészségünk és környezetünk, Földünk jövőjének védelmében jó, ha szintén külön gyűjtjük a fémet, az üveget és a textilt, valamint a zöld-, az elektronikai és a veszélyes hulladékokat – például a használt étolajat, a kiégett izzókat és a lemerült elemeket” – hívta fel a figyelmet Agatics Roland, a DTkH Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Az elektromos és elektronikai eszközök több alapvető építőelemből – egyebek mellett áramköri kártyákból, kábelekből és vezetékekből, akkumulátorokból és elemekből – állnak, az alkatrészek többsége pedig néhány nehézfémet – higanyt, ólmot, krómot – és halogénezett anyagokat tartalmaz.

A hulladékgazdálkodási szakember kiemelte, az e-hulladékok közül a veszélyesnek minősülők kimagasló kockázatot jelentenek a természet és egészségünk számára a bennük található káros és mérgező vegyi anyagoknak köszönhetően: megfelelő kezelés hiányában, a földbe temetve ezek kilúgozódnak és a talajba, majd az ivóvízbe és az élelmiszerekbe jutnak.

„Éppen ezért is különösen fontos, hogy az elektronikai hulladékokat is minél nagyobb mértékben hasznosítsuk, valamint ezt követően fennmaradó részüket környezetvédelmi követelményeket kielégítő módon ártalmatlanítsuk, és hogy utóbbiak is a lehető legkisebb arányban kerüljenek a lerakókba. Jómagam is ezen dolgozom munkatársaimmal, hiszen elkötelezett vagyok a klímavédelmi törekvések – a fenntarthatóság és a körforgásos gazdaság megteremtése és támogatása iránt, közel húszéves szakmai tudásommal mindezek egyre sürgetőbb, sikeres megvalósításához szeretnék hozzájárulni” – fejtette ki Agatics Roland.

A még „ép”, vagyis összeszerelt elektronikai hulladékokat a többi között azokban a hulladékudvarokban adhatjuk le, amelyek engedélye az átvételükre is kiterjed. 2021-ben a DTkH Nonprofit Kft. 467 245 kg e-hulladékot gyűjtött be eme létesítményeiben.

„A behozni kívánt hulladékok átvételét munkatársaink abban az esetben tudják teljesíteni, amennyiben típusaik szerint szétválogatták azokat. A hulladék átadása minden olyan lakos számára térítésmentes, aki aktív szolgáltatással rendelkezik, valamint bemutatja a vállalatok szolgáltatási területéhez tartozó településre bejegyzett lakcímkártyáját és a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási díj befizetését igazoló bizonylatot – csekket, átutalási megbízást. Amint mindez megtörtént, a hulladékok az NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. tulajdonába kerülnek. Az NHKV Zrt. nevében megszervezzük a hulladékudvarokban tárolt veszélyes hulladékok elszállítását azokba az üzemekbe, ahol megfelelően kezelik, hasznosítják, illetve ártalmatlanítják azokat” – avatott be a részletekbe a hazánk második legnagyobb hulladékgazdálkodási közszolgáltatójának az élén álló szakember.

Az e-hulladékok egy részét, így az elektronikai cikkeket, illetve a kiégett izzókat és a lemerült elemeket számos áruház is fogadja.