A Gerecse Natúrpark népszerű kirándulóhelye Tardoson a Malom-völgyi Tanösvény

A tél vége felé látogattunk el vidám kis csapatunkkal a Gerecse Natúrpark egyik legnépszerűbb kirándulóhelyére Tardosra a Malom-völgyi Tanösvényre.

A sok évszázados kőbányászatáról és a vörös márványáról híres Tardos, a Gerecsei Tájvédelmi Körzet szívében helyezkedik el. Az időjárás nem volt épp a legkedvezőbb, de ez minket egyáltalán nem zavart! 

A Gerecse Natúrpark egyik legnépszerűbb kirándulóhelye. A Tardosi-medencét a Gerecse legmagasabb hegyei koszorúzzák, így a 633 m magas Nagy-Gerecse, az 554 m magas Öreg-Kovács és az 505 m magas Gorba-tető. Tardos a Gerecse legmagasabban fekvő települése.

A falutól alig 1 km-re elhelyezkedő Malom-völgyi tó és környéke a Gerecse Natúrpark egyik legszebb kirándulóhelye.

A környező hegyek légterében fel-felbukkan a fokozottan védett parlagi sas óriási alakja. A környező erdők fokozottan védett növényfaja a kőrislevelű nagyezerjófű. Az erdőrezervátum különleges erdészeti kezelést tesz szükségessé.

Ez teszi lehetővé sok holtfa megtartását, ami számos védett bogárfaj, köztük a havasi cincér számára alapvető fontosságú. Igen gazdag a környék odúlakó denevérfaunája. Nyári estéken gyakorta látni a Malom-völgyben a közönséges denevér vadászó egyedeit.

Kevesen gondolják, hogy a Malom-völgyben létesített Malomvölgyi-tó milyen fontos szerepet tölt be a különböző kétéltű fajok szaporodásában.

A tó maga kiépített horgászhely, környéke pedig sokak által kedvelt kiránduló pont.

A mintegy 1,5 km hosszú Malom-völgyi Tanösvény mentén 8 állomáshely lett kialakítva. Gyerekekkel, lassú tempóban is maximum két óra. Az ösvény végén hangulatos kiülős van, ami sajnos ottjártunkkor zárva volt, pedig azt mondják itt lehet a legfinomabb hekket enni a környéken! 

Bár néhol csúsztunk-másztunk és a kilátásból nem sokat láttunk a párás ködös idő miatt, de pont ettől volt az egésznek egy különleges, misztikus hangulata!

Egy biztos, szép időben, az év többi évszakában is szép látványt és jó élményeket nyújthat ez a hely, érdemes visszajönni!

Felüdítő és sok élményben gazdag kirándulást mindenkinek! 🙂 

Élmény és fotók: Varga Andrea

Térkép: Tardos, Malom-völgyi tanösvény

Forrás: https://www.duna-gerecse.hu/hu/info/aktiv–oko/tanosvenyek/tardos-malomvolgy-tanosveny.html