A lenyűgöző panorámás Prédikálószék

A természetjárók körében fantasztikus panorámája miatt rendkívül népszerű a Prédikálószék hegycsúcsa. Évente sok százezren döntenek úgy, hogy erről a csúcsról tekintenek körbe a térségre, vagy pihennek meg és piknikeznek egyet a rendelkezésre álló padokon és asztalokon.

Dobogó-kőről megközelíthető a piros háromszöggel jelölt turistaúton, amelyen a Vadálló-kövek érintésével a Szentfa-kápolnáig jutunk. Itt eldönthetjük, hogy a vissza irányban a Rám-szakadékon keresztül Dobogókőre térünk-e vissza vagy lefele folytatjuk utunkat Dömös irányában, amely szintén túránk kiindulópontja lehet.

A Prédikálószék megközelíthető még Lepencéről, Pilisszentlászlóról, Szentendre Izbég városrésze irányából (Dömörkapu–Sikáros felől) és Pilisszentkeresztről is, utóbbi két megközelítési irány felől a Királykúti-nyereg érintésével.
A csúcsra érve hazánk egyik legszebb panorámája tárul elénk a gyönyörű Dunakanyarral, a Börzsöny látványával, Nagymarossal és Visegráddal, valamint a távolabbi Vác fölé magasló Naszály képével.

A Pilisi Parkerdő Zrt. Koller József Ybl-díjas építész tervei alapján, 2016 tavaszán kezdett a Prédikálószékre megálmodott kilátó építésébe, és a helyszínen rendelkezésre álló közjóléti infrastruktúra további fejlesztésébe. A parkerdőgazdaság a tervezés során különös hangsúlyt fektetett egyrészt a hely korábbi állapotának megőrzésére, másrészt az építés során a terület állat- és növényvilágának védelmére. A kilátó építése során környezetre veszélyes anyagot nem használtak fel.

 

A Visegrádi-hegység 639 méter magas csúcsán 2016 őszén adták át a kilátót. A beton alapon álló, 12 méter magas, 70 m2 bruttó alapterületű fa építmény három, felfelé haladva egyre szélesedő teraszáról fokozatosan nyílik meg az egész Dunakanyar panorámája. Az egyes szinteken a térségben jelentős szerepet játszó magyar királyok emlékét elevenítik fel a kézzel festett, egyedi tájékoztató táblák. A kilátó a kor követelményeinek megfelelő szolgáltatásokat is nyújt a látogatóknak: tetején két webkamerát helyeztek el és környékén ingyenes Wi-Fi kapcsolat is elérhető. A kilátó mellett tűzrakóhely, valamint padok és asztalok is várják az idelátogatókat.

Fotó: Varga Andrea

Forrás: Wikipédia, www.parkerdo.hu
Térkép: Prédikálószék