A Szabadtéri Néprajzi Múzeum évek óta megrendezte a Pünkösdi Örökség Fesztivál című nagyrendezvényét, melynek célja a hagyományos kultúra népszerűsítése, a mai ember számára való befogadás megteremtése, valamint az országos szintű bemutatkozás lehetőségének biztosítása.

Idén a 2017-es fesztiválról hoztunk képeket!

A hagyományra építve, 2011 után minden évben megrendezésre került ez a rendezvény a szellemi kulturális örökség jegyében.

A rendezvény a magyarországi és külföldi szellemi örökséget hordozó közösségek találkozója – egyrészt szakmai tapasztalatcsere fóruma, másrészt az örökség-elemek élményszerű bemutatása.


Az eredeti elképzelések sikeres megvalósítása után a rendezvény célja kettős volt: egyszerre kívánta reprezentálni a közös kulturális régió szellemi örökségét, valamint segíteni a közösségek közötti együttműködést és tapasztalatcserét az örökség kezelésében kialakult változatos gyakorlatok kölcsönös megismerése által.

A pünkösdi hétvége során előadások, táncház-alkalmak, személyes részvétel és tapasztalat által igyekeztek megismertetni a múzeum látogatóival és a jelen lévő médiával az örökségelemeket, ezzel is ünnepelve az emberiség kulturális sokszínűségét.


A rendezvényen a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékén szereplő örökség-elemek képviselői mellett rendszeresen részt vesznek olyan országok közösségei is, melyeknek valamely öröksége szerepel a szellemi kulturális örökség UNESCO reprezentatív listáján.

Forrás: http://szellemikulturalisorokseg.hu/

Fotó: gogogo.hu / Farkas Attila