Világelső lett a magyar fenntarthatósági program

Az ENSZ fenntarthatósági céljait legjobban támogató edukációs programnak választották a Tehetsz méh többet! kezdeményezést

Tehetsz méh többet IPRA GWA Globális Fenntarthatósági Nagydíj

Először nyerte el magyar program a Globális Fenntarthatósági Nagydíjat a Golden World Awards versenyen, és lett 2023-ban az ENSZ Fenntartható Fejlődési céljait legjobban támogató edukációs kampány a világon. A Pressinform kommunikációs ügynökség által életre hívott, országhatárokon átívelő Tehetsz méh többet! kezdeményezés a beporzók pusztulásának veszélyeire és a méhészek szerepére hívja fel a figyelmet. A Nemzetközi PR Szövetség (IPRA) egyik legnagyobb presztízsű elismerését Barcelonában adták át, a legjobb fenntarthatósági kampányt több száz pályázó közül választotta ki a nemzetközi zsűri. 

A díjátadón a Tehetsz méh többet küldöttsége, Pulay Kristóf, Beer Júlia, Vida József, Beer Krisztián, Molnár Gergely

A földi élet elképzelhetetlen a méhek és más beporzó rovarok tevékenysége nélkül. Tízből hét élelmiszer előállításához nélkülözhetetlen a közreműködésük, munkájuk értéke eléri az évi 30 billió dollárt. A klímaváltozás és a mezőgazdasági vegyszerhasználat miatt azonban a beporzók világszerte tömegével pusztulnak, ami globális élelmezési katasztrófával fenyeget. Ezért az ENSZ és más nemzetközi szervezetek egyre erőteljesebben lépnek fel a biodiverzitás megóvásáért, beleértve a beporzókra veszélyes vegyszerek használatának korlátozását is.

A Tehetsz méh többet! program Magyarország legnagyobb beporzóvédő programja, amelyet állami és szakmai szervezetek, valamint a magánszektor összefogásával, a hazai lakosság széles körű bevonásával a Pressinform kommunikációs ügynökség indított 2020-ban. A program célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a méhek és más beporzók tömeges kipusztulására, egyben javítsa a húszezer magyar család megélhetését biztosító méhészeti ágazat helyzetét, és ösztönözze a hazai mézfogyasztást. A Tehetsz méh többet! program üzenete az elmúlt években már ötmillió embert ért el.  

Ezt a kezdeményezést díjazta most a Nemzetközi PR Szövetség: a nemzetközi szakmai zsűri több száz pályázat közül a magyar programnak ítélte oda a Globális Fenntarthatósági Nagydíjat (Global Contribution Award). Ezt az egyik legnagyobb presztízsű szakmai elismerést az a pályázat kaphatja, amely a leginkább elősegíti az ENSZ Fenntartható Fejlődési Céljait. Az indoklás szerint a Tehetsz méh többet! program két globális célkitűzés megvalósítását is elősegíti: az éhezés megszüntetését és a szárazföldi ökoszisztémák védelmét. 

A díj átadásakor a Tehetsz méh többet küldöttsége, Pulay Kristóf , Vida József, Beer Júlia, Beer Krisztián, Molnár Gergely

Az elismerést a nemzetközi pr-szakma legjelentősebb globális versenyén, a Golden World Awards barcelonai gáláján adták át pénteken. Idén 38 kategóriában jutalmazták a kampányokat, valamint kiosztották a két legrangosabb elismerést, a Fődíjat és a Globális Fenntarthatósági Nagydíjat. A program sikerének jelentőségét növeli, hogy a Tehetsz méh többet! már több nemzetközi és hazai díjat nyert el, díjat kapott az IPRA 2021-es regionális Golden World Awards versenyén, és beválasztották az év négy legjobb kelet-európai programja közé. 

A díjjal elismert Tehetsz méh többet! program egyik eleme Európa legnagyobb, Zümmögés a múzeumban címmel megrendezett kiállítása, amely 2022-ben nyílt meg a Magyar Természettudományi Múzeumban. A jelenleg is megtekinthető tárlat rengeteg szemléltető eszközzel vezeti be a látogatókat a méhek és a többi beporzó életének rejtelmeibe, a mézkészítés kulisszatitkaiba, a többi között látványos animációs filmek, egy autó nagyságú méh és egy méhkaptárlevegős bemutatószoba segítségével. A kiállítást már mintegy százötvenezren nézték meg.

A Tehetsz méh többet! program keretében a Pressinform egy országos óvodai rajzpályázatot is szervezett, amelyen 3–7 éves gyermekek saját eszközeikkel mutathatták meg, milyen fontosak életünkben a méhek. A pályázaton minden hetedik magyarországi óvoda, valamint negyven határon túli település képviselte magát, a gyermekek összesen 6300 rajzot küldtek be. 

A Tehetsz méh többet! programot a Pressinform PR ügynökség szervezi a Pannon Értéktár, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület és a Magyar Természettudományi Múzeum megbízásából.  

A Tehetsz méh többet! program korábbi díjairól

A Tehetsz méh többet! program több jelentős hazai és nemzetközi díjat is elnyert. Az IPRA 2021-es regionális Golden World Awards versenyén az éghajlatváltozás és hatásai elleni sürgős fellépés támogatása kategóriában fődíjat kapott, ugyanitt beválasztották az év négy legjobb kelet-európai programja közé. 

A 2022-es Apimondia Méhészeti Világkongresszuson a program két könyvét jutalmazták: ezüstérmet kapott Rúzsa Magdi és Vida József szakácskönyve, a Zümmögés a konyhában …és végy egy kanál mézet! Bronzérmet nyert Várszegi Adél Zümmögés erdő-mezőn című, óvodásoknak szóló mesekönyve. 

A Tehetsz méh többet! program Magyarországon a CSR Hungary Díj 2021 A legjobb környezeti felelősségvállalásért kategóriáját nyerte meg, valamint megkapta a Good Doing CSR Award környezeti ügyek különdíját, szintén 2021-ben.