Tolvajtempó – Gone in Sixty Seconds

 72 óra alatt 50 autó. Ennyi még egy vérprofi autótolvajnak is sok lenne, de nem Memphis Raines-nek és ütős kis csapatának. A legendás, azonos című, 1974-es underground kult-film 2000-es remake-jében az impozáns gépparkot csak a felvonultatott sztárok (Cage, Jolie, Duvall, Ribisi, Lindo, Jones) képesek (némileg) elhomályosítani. A harmadik évezred egyik alap autós mozija!

Tolvajtempó Gone in Sixty Second     Egy alapvetően nem túl érdekes témát is érdekessé lehet tenni, ha jól adják elő – ha filmről van szó, lehet jó egy film, ami olyanról szól, ami nem érdekel, ha remek színészek, érdekes/vicces pillanatok vagy akciódús agyatlanság van benne. Jelen esetben a fő téma a kocsik ismerete, ami utoljára kisfiú koromban érdekelt, mikor még tudtam mondani szinte bármelyik autóról, hogy milyen márka a jelzése alapján. Manapság már csak minimálisan érdekel a dolog, de jelen esetben az autótolvajok életébe nyerhetünk bepillantást, ahová Nicolas Cage és Angelina Jolie kísér minket – de elég ennyi ahhoz, hogy egy mozi jó legyen? A bejegyzés végére kiderül!

Randallnek (Cage) 50 luxusautót kell ellopnia egyetlen éjszaka alatt. Ez lehetetlen feladat, de nem a kocsitolvajok királyának! Viszont mi van akkor, ha a király már hat éve lemondott trónjáról és kényszerből kell ismét beszállnia egy buliba? A tét nemcsak 200 ezer dollár, hanem az öccse (Giovanni Ribisi) élete is, így hősünk, akit barátai csak Memphis-nek szólítanak, összetrombitálja régi csapatát (Jolie, Robert Duvall, Vinnie Jones és még egy páran), hogy véghezvigyék az eszement tervet. De nem csak a feladattal, hanem a zsarukkal, a tetű megbízóval és az újoncok tapasztalatlanságával is meg kell küzdeniük a sikerét. Vajon hány kocsit tudnak összeszedni a listáról és vajon Randall teljesíti-e az álommelót, a ’67-es Mustang Shelby GT500-as meglovasítását?

Irtó régen láttam utoljára és totál összekeveredett a fejemben a nagyon hasonló, de asszem sokkal jobb Olasz melóval. Szóval elindult a Gone In Sixty Seconds és csak néztem, mert akkora baromság az egész kerettörténet. Minden, ami nem a kocsik ellopásával kapcsolatos, annyira béna és unalmas, tulajdonképpen az első fél órából csak Vinnie Jones fél perce meg Angelina Jolie szőke haja érdekes. Amikor végre beindul az akció, akkor meg egy csomó lényegtelen mozzanat közepén kibontakozik a végső nagy üldözés, ami a Terminátor 2-t és az Italian Jobot idézi, de ez legalább tényleg faszán sikerült. A poénoknak csak kis százaléka üt, Ribisi ripacskodása idegesítő volt, Cage szájába meg hülye mondatokat adtak.

A többi színészről pár szót: Itt van a kitűnő Robert Duvall, Scott Caan a Ha szorít a szorítóból, Will Patton az Emlékezz a Titánokra!-ból (ő tök jól nyomja), Timothy „Hitman” Olyphant, Christopher Eccleston a G.I. Joe-ból, valamint Chi McBride és Carmen Argenziano a House-ból (előbbi Vogler, utóbbi az új csapat összeállításánál az öreg jelölt, akinek nincs diplomája). Mellettük ki kell emelnem Delroy Lindot, aki a Randallt üldöző zsaru, nekem tetszett az alakítása és Trevor Goddardot, aki uncreditedként szerepel, de ő volt Kano a Mortal Kombatben és hát emellett nem tudok csak úgy elmenni:D A sztori alapját H.B. Halicki 1974-es filmje, a Gone In 60 Seconds adta, a rendező a Kardhalat és a Season of the Witch-et is jegyző Dominic Sena, a producer Jerry Bruckheimer volt.

Érdekességek: A ’74-es eredetivel csupán néhány egyezés található. A színészek kaszkadőr-vezetési leckéket vettek, főként Cage, aki a legtöbb autós mutatványát maga hajtotta végre. Robert Duvall mellett még két hasonló nevű színész játszott a filmben, James Duval és Dean Rader-Duval. Egyes adatok szerint 7, mások szerint 13 replika készült a Shelby GT500-asokból, viszont csak egyetlen igazit láthatunk, azt, amelyiket a végén a főhős ajándékba kapja. A replikákból egyet Bruckheimernek, egyet Cage-nek ajándékoztak, utóbbi vezeti is „Eleanorját”, a producer viszont nem mer beleülni sajátjába:) A táblára felírt listán szereplő autók nevei és évszámai egy csomó helyen el vannak írva és a szereplők is gyakran más kódnevet mondanak be, mint amiket az egyes kocsik mellé rendeltek. A hídon bemutatott extrém ugratás a valóságban is kivitelezhető egy 15 fokos rámpán 100 mérföld/órás sebességgel. A végefőcím előtt a kép elsötétül és hallhatjuk, amint Randall „új” kocsija lefullad és ő azt mondja neki: Ne tedd ezt velem! (A kereskedelmi televíziózás átka miatt ezt nem láthatjuk, csak azért írom le.) Létezik egy Rendezői Változat, ami 9 perccel hosszabb a mozisnál. Végezetül két vicces név: Rainbow Borden (ez egy férfi, akit Szivárványnak hívnak:D, szerepe szerint egyes számú autótolvaj) és Juan Pina – Gang Banger #2 (no comment:D:D). A Tolvajtempó 90 millió dollárból készült és 237 milliót hozott vissza, a kritikai fogadtatásáról nem találtam semmit.

FORRÁS:

http://transfesser.blog.hu/

 

És a film eredetije 1974 ből: