Városok sorsa, falvak elnéptelenedése

Falvak elnéptelenedése
“A verandáról a városba”

A Föld 7 milliárd fős lakosságának ma már több mint a fele városokban él. A nagy külső népvándorlás mellett tehát megindult egy belső is: az emberek a falvakból a nagyvárosokba költöznek.
A városok kiemelt szerepet játszanak a gazdasági növekedésben. A világ gazdaságilag legerősebb tíz városa adja a Föld GDP-jének egyötödét. Ám ezek a városok egyre nehezebben élhetőek. Az ipar és a zsúfolt közlekedés miatt az üvegházhatást okozó gázok 70 százalékát a városok bocsátják ki. Növekvő légszennyezés, óriási mennyiségű hulladék, a hagyományos társadalmi kapcsolatok felbomlása, az elidegenedés, a bűnözés elterjedése jellemzi a megapoliszokat.

Magyarországon 1981 óta folyamatosan csökken a népesség. A legfrissebb népszámlálási adatok szerint ma közel 220 ezer fővel vagyunk kevesebben, mint 10 évvel ezelőtt. Az európai országok közül nálunk tart leghosszabb ideje ez a drasztikus fogyatkozás.

A stressztől való szabadulás reményében sok nagyvárosi lakos az agglomerációba költözik.
A napi ingázás azonban tovább súlyosbítja az amúgy is akut közlekedési gondokat, fokozott légszennyezéssel és zajjal jár, rontja az utak állapotát.