Red Bull Air Race – Zamárdi (AEROsport,2019.08.)

Új helyszínnel mutatkozott be az idei versenysorozatban a Red Bull Air Race magyarországi futama. A szeszélyes időjárás dacára is 100 000 néző csodálhatta a 370 km/órával száguldó sportág kiélezett futamát júliusban Zamárdiban. 

A Red Bull Air Race világbajnokság egy légi motorsport sorozat, amely a sebesség, precizitás és az ügyesség tökéletes kombinációját igényli. A pilóták a leggyorsabb, legfürgébb és legnagyobb teljesítményű versenyrepülőkkel, ikonikus helyszíneken csapnak össze egymással, szárazföld és víz fölött egyaránt. A nagy sebesség mellett alacsony magasságokon végrehajtott extrém manőverekre csak a világ legjobb pilótái képesek. 

 A páratlan precizitást és ügyességet ötvöző versenyen a 14 Master Class pilóta csupán néhány méterrel a föld felett repülve, légi kapukból kialakított technikai versenypályán navigál akár 370 kilométer/órás sebesség mellett. A pilótáknak csúcsformában kell lenniük ahhoz, hogy kibírják az időnként akár 12 G-s terhelést is.

Az előző két idei futamgyőzelme után a japán Muroja joggal reménykedhetett, hogy már ezen a hétvégén besöpörheti a világbajnoki címet, ám a pilóta versenynapja hamar rémálommá vált. A nyitó körben elvérzett az ausztrál Hall ellen, aki három világbajnoki ezüstje után, a két fennmaradó idei futamon a dobogó legfelső fokát célozta meg.

 A Red Bull Air Race világbajnokság a legfejlettebb légi motorsport sorozat a világon, így a versenyzés csúcsát jelenti az elitpilóták számára. A Red Bull Air Race 2003-as kezdete óta több mint 90 futamot rendeztek világszerte, ám úgy tűnik az idei lesz az utolsó versenysorozat.