Pár hónap alatt csődbe mehetnek a légitársaságok

IATA: Határozott, erős kormányzati támogatás nélkül pár hónap alatt csődbe mennek a légitársaságok

Határozott és erős kormányzati támogatásra van szüksége a légitársaságoknak, különben a legtöbb cég pár hónapon belül csődbe megy – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) videokonferenciáján.

Alexandre de Juniac, a montreali székhelyű, 300 légitársaságot tömörítő kereskedelmi szervezet elnök-vezérigazgatója azt mondta, hogy kivételes intézkedéseket kértek a kormányoktól: repülőtéri, átrepülési díjak, adók csökkentését, hitelek és garanciák biztosítását és az uniós kártérítésről szóló 261-es irányelv enyhítését.
Hangsúlyozta: nagyon kemény válsággal néz szembe a légiközlekedés, azonnali cselekedni kell, mert a gazdaságot és a gazdasági fellendülést nagyban támogatják a légitársaságok.
 A CAPA légiközlekedési tudásközpont hétfőn azt írta, pár hónapon belül a légitársaságok jelentős része becsődőlhet. Ezzel kapcsolatban  Brian Pierce, az IATA vezető közgazdásza azt mondta, az év elején a légitársaságoknak átlagosan két hónapra elegendő szabad készpénzállományuk volt, így valós az esélye annak, hogy májusra a legtöbb cég csődbe megy, ha nem kapnak segítséget.
 Hozzáetette: felméréseik szerint a légitársaságok 75 százalékának két  h ó n a p r a elegendő likvid tartaléka van, és az nem sokat javít a helyzeten, hogy az elmúlt években jelentős mértékű nyereséget könyveltek el a cégek.

FORRÁS: MTI. 2020.03.18.