Key West, az Egyesült Államok legdélibb városa

Key West varázslatos szigete a Floridai-szorosban fekszik: a Floridai-félsziget csúcsától délkeletre kezdődő, majd dél-délnyugati és nyugati irányban ívesen elterülő Florida Keys-korallszigetek egyik legnyugatibb, egyúttal leghíresebb lakott gyöngyszeme. A „Key” a spanyol cayo szóból származik – kis, lapos és homokos szigetet, mások szerint homokkal fedett lapos korallzátonyt jelent.

A körülbelül 1700 trópusi szigetből 43-at összekötő Route 1-nak, az Amerikai Egyesült Államok leghosszabb észak-déli főútjának köszönhetően autópályán is megközelíthető – az egyedülálló, 181,9 kilométer hosszú Overseas Highway a tenger fölött egyebek mellett a híres Hét mérföldes hídon (Seven Mile Bridge) vezet keresztül és páratlan élményt nyújt az utazóknak.

Emellett repülőgéppel és természetesen hajóval is érkezhetünk Key Westre, amely csupán mintegy 153 kilométerre helyezkedik el Kubától északra.

A körülbelül hat kilométer hosszú és két kilométer széles szigetet szinte teljesen benőtte Key West városa, amely különleges hangulatot áraszt.

Itt jegyzik a kontinentális Egyesült Államok legdélibb pontját, amelynek helyét egy színesre festett betonbója, az 1983-ban felállított Southernmost Pont Buoy jelzi a Key West nyugati részén felépült Óvárosban, a Whitehead Street végén.

Ugyancsak ebben az utcában áll a sziget 1848-ban megnyitott és 1969-ig üzemelő világítótornya, amelyet múzeummá alakítottak át, míg néhány méterrel távolabb, a túlsó oldalon Ernest Hemingway házát tekinthetjük meg, amely 1931-től 1940-ig szolgált a világhírű Nobel-díjas író otthonaként.

A Whitehead Street másik, észak-nyugati végpontjánál található Shipwreck Treasures Museumban a várost gazdaggá tevő egykori roncsvadászok mindennapjaiba nyerhetünk bepillantást. Innen egy saroknyira indul Key West 1,8 kilométer hosszú főutcája, a Duval Street.

A történelmi negyed megannyi látnivalója közül érdemes a Truman Little White House-t is felkeresni. Az 1890-ben emelt épületet több amerikai elnök is használta, leginkább azonban Harry S. Truman, aki itt rendezte be téli Fehér Házát. Elnökségének 175 napját töltötte 1946 és 1952 között a szigeten, amelynek Tennessee Williams amerikai drámaíró szintén híres lakója volt.

A Key West délnyugati szélén magasodó, 1800-as évek közepén épült Zachary Taylor-erődben nem csupán az Egyesült Államok történelmében mélyedhetünk el: az itt kialakított park csodás környezetet biztosít a többi között piknikezéshez vagy madármegfigyeléshez, de a sziget kedvenc strandjával is büszkélkedhet.

Key West a lehetőségek széles tárházát kínálja a természet és a vízi sportok szerelmesei számára. A türkizkék színű tengerbe alámerülve megcsodálhatjuk Észak-Amerika egyetlen élő, egyben a világ harmadik legnagyobb korallzátony-láncának itt húzódó szakaszát, de például a horgászni vagy éppen kenuzni vágyók is kedvükre hódolhatnak szenvedélyüknek.

A naplemente megtekintése a Mallory Square-ről pedig szintén a kihagyhatatlan programok közé tartozik.