Két franciát egy csapásra – Párizsból Provence-ba gyorsan és kényelmesen

Párizsból Provence-ba gyorsan és kényelmesen – azaz TGV-vel a legrövidebb út az egyenes

Megesik, hogy mindössze 7-8 nap áll rendelkezésünkre, hogy egyetlen utazás alkalmával eljussunk két viszonylag távoli úti célhoz. Provence egy igazi bakancslistás régió, meseszép városaival, a Luberon hegyvidék tüneményes falvaival, az ikonikus levendulaföldekkel, és délen a Riviérával, azonban Párizst ki nem hagynám, tehát eleve a francia fővárosba repülünk Budapestről. 

Szeretjük Párizs pasztell színű pompáját, a kiülős kávézókat, ahonnan órákig csak bámuljuk a lüktető várost, a benne legutolsó divat szerint felöltözött hölgyeket és urakat. 

A Párizzsal átitatott érzés a vakáció csupán első állomása, mert ezúttal Provence-ban szeretnénk több időt eltölteni, no de hogyan is jussunk el az áhított levendulák, és végeláthatatlan szőlőtőkék földjére, ami több mint 700 km távolságra van a fények városától?! 

Párizs – Provence (Avignon) autóval több mint nyolc óra vezetés, ellenben nagy sebességű vonattal (TGV) az utazás ideje mindössze 2óra 41 perc! A kényelmes vonat Paris-Gare-de-Lyon állomásról indul, és elővételben már 50 euróért kaphatunk rá jegyet. Utazás a TGV-vel nagyon kényelmes és sok szempontból nagy élmény különösen, amikor a mellettünk futó autópályára pillantva szinte állva hagyjuk az ott közlekedő autókat.  A 2001-ben épült modern, és légies Gare d’Avignon állomásra érkezve több autókölcsönző cégtől is bérelhetünk, hogy innentől már kocsival kanyarogjunk a mesés tájakon.

Érdemes borászatok által üzemeltetett autentikus, vidéki kis kúriákon, kevés szobaszámmal rendelkező házakban megszállni, ahol reggelente frissen készült süteményeket, illatos kávét, virágokból készült szörpöket kínálnak a háziak. Mindig szerveznek borkóstolós „túrát”is, amit semmiképp ne hagyjunk ki, hiszen csodálatos boraik vannak. Ha csupán 4-5 napunk van arra, hogy felfedezzük Provence látnivalóit, én azt javaslom, hogy inkább kevesebb helyre jussunk el, ne akarjunk teljesítmény-túrát végreheajtani. Lassuljunk le, hogy több időt tölthessünk azzal, hogy megéljük a látványt, az illatokat, a színeket.

Pont du Gard

Provence-nak 18 városa és 873 falva van, tehát úgyis lehetetlen mindenhova eljutni, ráadásul létezik egy hivatalos lista Franciaország legszebb falvairól, amiből 17 Provence-ben található. Igazából bármerre indulunk el biztosan nem fogunk csalódni!

Íme néhány helyszínötlet, amiből lehet válogatni; 

Aix-en-Provence – Lourmarin – L’Isle-sur-la-Sorgue – Okker sziklák – Gourdes – Senanque kolostor – Avignon – Orange – Seguret – Vaison-la-Romaine – Malaucence – Carpentras – Saint-Rémy-de-Provence – Arles – Nimes

Élmény és Fotó: utazzgondtalanul.hu