A világ legnagyobb forrása – Fontaine de Vaucluse

Provence azért szerencsés helyszín az utazáshoz, mert még eltévedni is csak úgy lehet, hogy olyan helyen lyukadunk ki, ahonnan már nem is akarunk továbbmenni…  A régió eleve nem egy kietlen sivatag, már a neve is mediterrán hangulatú képeket csal elő a fejünkben lévő fotóalbumból. 

Azt javaslom, ha már egy ilyen varázslatos mediterrán filmdíszletbe csöppentünk, akkor élvezzük a délutáni fák lombjai közt  átszűrődő napfény által megfestett tér látványát, és bízzunk abban, hogy a mozi amibe csöppentünk a “rendezői” változat…   

A Provence-Alpes-Côte d’Azur régió Franciaország déli részén, tenger és hegyek között található napfényes, mediterrán vidék. Itt található a 46,4 km hosszúságú Sorgue folyó, pontosabban Aveyron megyében. Különleges forrása 810 méterrel a tengerszint felett található, és Vabres-l’Abbaye városkánál ömlik be a Dourdou de Camarès-be. 

A Fontaine de Vaucluse melletti gyönyörű és titokzatos forrás pontos mélységét ezidáig senki nem tudta megfejteni. A híres francia tengerbiológus és búvár Jacques Yves Cousteau, az 50-es években egy merülőhajóval érkezett, hogy felfedezze a mélységet, de nem találta meg a fenekét. Azóta egy szonda eljutott egy 308 méteres (1010 láb) mélységű homokos mederbe, de maga a forrás még mélyebbről származik. 

Azt mondják, hogy a Luberon és más környező hegyek összes esővize ebből az egyetlen forrásból származik, így a vízgyűjtő területe 1100 négyzetkilométer (425 négyzetmérföld). Az év nagy részében csak egy mélykék víztócsát láthatunk magasodó sziklák alján. De tavasszal vagy nagyon heves esőzések idején méltó a nevéhez: másodpercenként 200 m3 (52 000 gallon) víz tör ki – ez a világ egyik legnagyobb forrása. Ez a rendkívüli jelenség alkotja a kristálytiszta Sorgue folyót, amely hamarosan megdöbbentő smaragd színűvé válik, és ez az élénk árnyalat uralja Fontaine de Vaucluse városát. 

A turistaüzletek mellett Fontaine-de-Vaucluse faluban számos folyóparti étterem, néhány érdekes múzeum, egy 1000 éves templom található. A papírmúzeumban (Moulin a Papier Vallis Clausa) megtekinthető a régi vízikerékkel dörömbölő pép. 

A falu közepén áll egy oszlop, amelyet 1804-ben állítottak Francesco Petrarca születésének 500. évfordulója emlékére. A falu akkoriban egy irodalmi és romantikus zarándoklat helyszíne volt, amely vonzotta a francia betűk legnagyobb tehetségeit, mint például Lamartine, Chateaubriand, Stendhal vagy Georges Sand.

A történelmi múlt, a természeti szépség és az élő francia kisváros hangulata percek alatt órákra elfeledteti velünk a völgyön túli világot.

Élmény és Fotó: Farkas Attila

Helyszín:  Fontaine-de-VaucluseGordes

Információ: Fontaine-de-Vaucluse