Magyar dominancia a J24 Európa-bajnokságon

A J24-es Európa-bajnokság első versenynapján, szeptember 27-én két futamot vitorláztak a csapatok. Mindkét futamban remekül teljesítettek a magyar egységek, hiszen a nyitó versenynap végén az első 20-ban 10 magyar csapat foglal helyet. Az élen magabiztos vitorlázással Rauchenberger Miklós JUKEBOX nevű csapata áll, akik mindkét futamot megnyerték, a második helyen az idei amerikai bajnok, Keith Wittemore áll Furio nevű csapatával, míg a harmadik helyen a tavalyi német világbajnok, a JJone áll Daniel Frost kormányzásával.

A kontinens bajnokság első versenynapján 7-9 csomós keleti szélben indult az első futam, a tervezett menetrend szerint 10:00 órakor. Az első rajt még U lobogós volt, ám az izgatott versenyzők nagy többsége már a rajtvonal pálya felöli oldalán volt a rajtlövés pillanatában, így szigorított fekete lobogós rajt következett. A második rajtnál már óvatosabb voltak a csapatok, csak két hajót, a magyar HUN2-est és a GER5467-est kellett kizárni. Az első futamban a futamgyőzelmet Rauchenberger Miklósék szerezték meg a JUKEBOX-al, akik az első kreutz bójától vezetett, második helyen a német Daniel Frost futott be a JJone-nal, míg a harmadik helyen a szintén német LUV csapat végzett Tom Stryi vezényletével.

A második futamra kicsit gyengült a szél 5-7 csomóra, a magyar egységek is magabiztosabban álltak a rajtvonalra. A gyengülő, és néha olykor trükkös balatoni szélben még nagyobb szerepet kapott, hogy ki melyik oldalt választotta. A pálya bal oldalán vitorlázók előnyösebb pozícióban érkeztek a bójához. Az első kreutz bójavételnél 6 magyar hajó volt elől, elsőként Madarász Tamás vette az 1-es pályajelet a Rebellel. Az első hátszeles szakaszban a pálya jobb oldala „fizetett”. Az első kör végén, fordult a szél északra, így pályamódosítás következett, a mezőny eleje két felé szakadt, a két vezető hajó a JUKEBOX és a Litkey Farkas kormányozta Perle Nera a bal oldalt húzta, míg az őt követő egységek a pálya jobb oldalában bízva várták a frissülést. A futam végére már jócskán legyengült a szél, de még szépen álltak a spinakerek, nagy türelem és koncentráció kellett a cél elérésig. A második futamban is Rauchenberger Miklósék szelték át elsőként a célvonalat, míg a friss, immáron háromszoros Soiling világbajnok Litkey Farkas a második, míg Madarász Tamásék a harmadikok lettek. A harmadik futamot már a teljesen leálló szél miatt el sem indították, parti halasztás után végül, két futammal zárult a nap.

Két futam után, 2 futamgyőzelemmel a JUKEBOX vezet Rauchenberger Miklós kormányzásával, aki a nap végén elmondta: „A mai gyenge keleti szélben mindenképpen előny volt a hazai „pálya” ismerete. Mindkét rajtnál tudtuk, hogy a leé oldalt kell választani, jól is  jöttük el. Azt is jó látni, hogy a magyar hajók jól teljesítenek, bár ez a gyenge, trükkös balatoni szél nem igazán ad lehetőséget még arra, hogy ki-ki megmutassa, hogy mire is képes valójában.”

Második helyen 8 ponttal Keith Wittemorék állnak a Furioval, míg a harmadik helyen a német világbajnok Daniel Frost a JJone-nal várja a további futamokat. Holnap folytatódnak a küzdelmek, a rendezőség akár négy futamot is rendezhet.