Ismét felújítás vár a szepesi várra

A kritikus állapotban lévő román stílusú palotát és a nyugati palotákat szeretnék helyreállítani. Négymillió euróban fog kerülni a felújítási fázis második szakasza a szepesi várban. A felújítási fázis második szakaszában a kritikus állapotban lévő román stílusú palotát és a nyugati palotákat szeretnék rekonstruálni, ugyanis a vár egyes részeit az összeomlás fenyegeti.

Fotó: www.slovakia.travel

A Szlovák Nemzeti Múzeum már kiírta a közbeszerzést a több mint három évet igénybe vevő építészeti munkálatok kivitelezésére. A kormány 2019-ben, Késmárkban ötmillió eurót hagyott jóvá a paloták felújítására. Az elmúlt években zajló rekonstrukció első fázisában bevezették a vár felső részébe a közműhálózatokat, hiszen a víz és az energia eddig csak a középső udvarig volt elérhető.

Fotó: www.slovakia.travel

Ezenkívül felújították a Kapitányházat is, ahol az alkalmazottak számára sikerült kialakítani helyiségeket. A munkálatok befolyással lesznek a vár látogatottságára A felújítás második fázisában a nyugati palotákat és a kápolnákat fogják helyreállítani, ezenkívül a felső udvart és a román stílusú palotát is rekonstruálni fogják. A felújítási munkálatok után a palotát meg fogják nyitni a nyilvánosság előtt, erre ugyanis a rossz állapota miatt eddig nem volt lehetőség.

Fotó: www.slovakia.travel

Dáša Uharčeková Pavúková, a lőcsei Szepesi Múzeum alkalmazottja szerint a munkálatok minden bizonnyal befolyással lesznek a vár látogatottságára, amit minden bizonnyal korlátozni fognak. A szepesi vár Közép-Európa egyik legnagyobb várkomplexuma, 1993-tól a Világörökség része.

Fotó: www.slovakia.travel

Forrás: 

Szlovák Turisztikai Képviselet / www.slovakia.travel