Több mint 10 éve támogatja a HungaroControl a Hortobágyi Madárkórházat

Bird and incoming airplane

Egy híján százhúsz éve ünnepeljük május 10-én a madarak és fák napját. A kezdeményezés Chernel István ornitológus nevéhez fűződik, a célja pedig már a kezdetektől az, hogy felhívja a társadalom figyelmét a környezetvédelem, ezen belül a madarak védelmének fontosságára. Ebből az alkalomból a Hortobágyi Madárpark – Madárkórház Alapítvány munkáját mutatjuk be, amelyet immár több mint 10 éve támogat a magyar légiforgalmi szolgálat.

Több cikkünkben utaltunk már arra, hogy a HungaroControl számára a repülésbiztonság a legfontosabb érték. Nem csoda hát, hogy a repülőgépek és utasaik biztonsága mellett a madarak védelme iránt is elkötelezett. A társaság a környezeti értékek őrzőjeként azt vallja, hogy nemcsak május 10-ének, hanem az év összes napjának a madarakról és védelmükről kell szólnia, ezért azt elmúlt 11 évben több mint 20 millió forinttal segítette a Hortobágyi Madárkórház Alapítvány munkáját.

A Hajdúság és a Tisza között elterülő vidék Európa egyik madárparadicsomának számít, hiszen a vadmadarak nagyon magas egyedszámban élnek itt. Dr. Déri János, a Hortobágyi Madárpark – Madárkórház Alapítvány elnöke 1999-ben éppen ezért ezen a helyen hozta létre Magyarország első madárkórházát, ahol a kezdetekben évente 20-30 madarat kezeltek, ám mára évi 2-3000 szárnyas felépülését segítik. Az itt ápolt madaraknak körülbelül 60 százaléka térhet vissza a gyógyítást követően a természetbe, hozzávetőlegesen 20 százalékukat tartós sérülésük miatt a madárparkban gondozzák tovább, a fennmaradó 20 százalék pedig sajnos elpusztul.

Az évek alatt a kórház folyamatosan fejlődött: röntgengéppel és altatógéppel felszerelt rendelőt, műtőt, betegelkülönítőt és laborhelyiséget alakítottak ki, emellett számos kisebb-nagyobb röpdét, más néven voliert hoztak létre. A gyógyintézet megalakulása után hamar kiderült, hogy szükség lenne egy olyan intézményre is, ahol edukációs céllal bemutathatnák a madárkórház munkáját, a lábadozó madarakat, ezzel is felhívva a figyelmet arra, hogy mennyire fontos odafigyelni a körülöttünk élő állatok védelmére, biztonságára. Pár évvel később, 2006 nyarán létre is jött a Madárpark, amelyben látványkórház, madármentő-kiállítás, madárkertek, öko-teleház, nagyröpde, tórendszer és játszókert is helyet kapott. A hortobágyi komplexumban megannyi eszközzel próbálják felhívni a figyelmet a madarak védelmére és a madárbalesetek megelőzésének fontosságára.

A madárbaleseteket gyakoriságuk alapján három nagyobb csoportra oszthatjuk: harmadukat mérgezések okozzák, újabb harmadukért áramütések felelnek, a fennmaradó egyharmad pedig egyéb okokból – autógázolás, kerítésbe akadás, ablaküvegnek ütközés stb. – következik be.

Repülőgépek okozta madárbalesetek rendkívül kis számban fordulnak elő. A repülőtéri szakemberek ugyanis mindent megtesznek annak érdekében, hogy az ilyen eseteket megelőzzék.

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren például természetvédők közreműködésével, több módszerrel is igyekeznek elkerülni a járatok madárral történő ütközését. A légikikötő területéről rendszeresen begyűjtik a vércsefiókákat és más fiatal madarakat, majd biztonságosabb környezetbe helyezik át őket.

A balesetek típusából jól látható, hogy a madarakra leselkedő veszélyek szinte száz százaléka az emberi jelenlétnek tudható be. Azok a tárgyak, potenciális veszélyforrások – villanyoszlop és magasfeszültségű vezetékek, autó, tükröződő üvegfelületek stb. –, amelyek a baleseteket okozzák, eredetileg nem találhatók meg a természetben, így a madaraknak nem alakult ki az észlelő- és védekezőképességük ezek ellen. Jó hír azonban, hogy a balesetek kockázata csökkenthető és egy kis odafigyeléssel számtalan állat életét óvhatjuk meg.

Ha azonban mégis sérült madarat találnánk, fontos, hogy az alábbi, szakemberek által ajánlott lépéseket betartsuk:

  1. Kezünkkel, kesztyűvel vagy kabáttal próbáljuk megfogni a sérült állatot, majd tegyük – lehetőség szerint – egy kartondobozba.
  2. Azonnal hívjuk fel a madárkórház ügyeletét a 06-30/535-64-84-es telefonszámon, ahol elmondják, hogy mi a további teendőnk.

Például ablaknak ütközések esetén, ha a madár nagy valószínűséggel agyrázkódást szenvedett, nem biztos, hogy kórházi ellátásra van szükség. Pár órás megfigyelés után, amikor az állat magához tért és láthatóan visszatértek a testi funkciói, szabadon is engedhetjük.

Ha azonban szárnytörés gyanúja áll fenn, azonnali műtétre, szakszerű segítségre van szükség, ilyenkor az említett ügyeleti számon minden fontos információt megadnak nekünk a mentés további menetéről.

Akárcsak az emberi gyógyászatban, úgy az állatorvoslásban is kiemelt jelentősége van az egészségvédelemnek és a megelőzésnek. A mérgezések elkerülésének alternatív módja az élvefogó csapdák használata, amelyek nem károsítják az állatok egészségét. Az áramütések ellen azzal tehetünk, ha azonnal jelezzük az áramszolgáltatónak, amennyiben a környezetünkben veszélyes hálózati elemeket, villanyoszlopokat észlelünk, netán sérült állatot is találunk alattuk. Ez esetben a szolgáltató a kábelek leszigetelésével csökkentheti a balesetek kockázatát. A tükröződés okozta épületbaleseteknek pedig függöny vagy matrica felhelyezésével vehetjük elejét.

Forrás: HungaroControl