Magyarországon egyedülálló Világörökségi kis falu télen – Hollókő

Hazánk éghajlatának megvan az az óriási előnye, hogy évente akár négyszer is elmehetünk ugyanarra a helyre kirándulni és nagy valószínűséggel minden alkalommal teljesen másképp fogjuk látni az adott helyszínt. Sajnos havas tájat most nem sikerült “elcsípni” a téli kiránduláson, de ettől még különleges lett a Hollókői sétánk… 

Utoljára 2021 áprilisában jártam a nógrádi mese faluban. Ekkor már az emberek bátrabban kimerészkedtek az utcára. Ezért mindenhol sokkal népesebbek voltak a felkapott kirándulóhelyek. 

Idén télen egy verőfényes napon kirándultunk ismét Hollókőre. A négysávos 21-es útnak köszönhető, hogy az M3-as útról gyorsan megközelíthető a település. Az utolsó 18 km pedig már van annyira vadregényes, hogy nem is bánjuk, hogy nem száguldunk el a táj mellet.

Bár hétvége volt, ettől függetlenül a parkolóban csak egy két autó állt. Így ezt mindjárt a pozitív oldalra lehetett felírni a téli kirándulás javára.

Mindenképpen érdemes időben elindulni télen, hiszen a hegy keleti felén van a település amikor rövidebbek a napok és délután sokkal korábban árnyékba kerül minden.

A következő pozitívum természetesen az, hogy mondjuk egy húsvéti hétvégével szemben most nem hömpölyög a turistaáradat az utcákon. 

Sokkal nyugodtabban el lehet merülni az élő skanzen házainak szépségeiben. 

A szeles téli időjárásban az épületeket is sokkal szebben festi meg a napfény. Fotózni nagyon hálás dolog ebben az évszakban. 

Érdemes felkapaszkodni a falut a várral összekötő ösvényen az Ófalu fölé magasodó hegyre. 

Szerencsére az építkezésnek nemcsak a felvonulási területen vannak nyomai, hanem szép apránként kezdi visszanyerni az egykori fellegvár is a régi szépségét. A település honlapja szerint 2022. nyarán már izgalmas programokkal várja az idelátogatókat a megújult vár.

Érdemes összehasonlítani a fél évvel korábbi képekkel, mennyit változott a vár épülete! 

A várból két úton is visszajuthatunk az Ófaluba. Érdemes a séta utánra időzíteni az ebédet. A különböző helyek nyitva vannak többé-kevésbé télen is, így nyugodtan be lehet térni séta közben akár egy forró palóclevesre is…

Akik nem szeretnék a véletlenre bízni Hollókő megismerését, azok számára ajánlják a helyi irodában a “Faluséta jegyet” ami a következő szolgáltatásokat tartalmazza:

  • Belépő a Falumúzeumba
  • Guzsalyas ház belépő
  • Sajtkóstoló a Gazduram Sajtboltjába
  • Kézműves játékok a Palóc Játszóházban 
  • Egy frissító a Küszöb Információs Irodában (gyümölcslé vagy víz)
  • Bőrdíszműves műhelylátogatás, bőr ajándéktárgy
  • Kelemen Ferenc fafaragó kiállítása és interaktív mesehallgatás az Oskolában
  • Szatyingos, szövő bemutató és szövőkeret kipróbálás
  • Egy kóstoló a Kalácsos pékségben 

További információ: Küszöb Információs Iroda

Ami pedig igazán felejthetetlenné teszi a téli sétát, az a fatüzelésű kályhák kéményeiből felszálló füst illata. 

Élmény és fotó: Farkas Attila / gogogo.hu

Térkép: Hollókő