A 2021-es kecskeméti Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató (AEROsport_2022.04.)

Adásunkban a 2021-es kecskeméti Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató legemlékezetesebb pillanatait idézzük fel.

2021 augusztusának utolsó hétvégéjén újra megnyitotta kapuit a nagyközönség előtt a kecskeméti katonai repülőtér, ahol nyolc év után ismét megrendezte a Nemzetközi Repülőnapot és Haditechnikai Bemutatót a Magyar Honvédség. A nagyszabású esemény több mint 30 éves múltra tekint vissza. Szervezői már a kezdetektől kiemelt hangsúlyt fektettek arra, hogy külföldi gépek és pilóták is részt vegyenek a rendezvényen. Történetének egyik legemblematikusabb pillanatában, 1990-ben az amerikai és a szovjet légierők először találkoztak egy nyílt nap keretében.

Ezúttal tizenkét ország harmincöt különböző repülőgéptípusa emelkedett a levegőbe a kecskeméti repülőnapon, amely a látványos szórakoztatás mellett fontos célokat is szolgált: a Magyar Honvédség képességeinek, újonnan beszerzett haditechnikai eszközeinek és járműveinek a bemutatását, a katonaság arculatának, külföldi szerepvállalásainak prezentálását, valamint társadalmi presztízsének a növelését és kapcsolatainak az erősítését. Egyúttal több toborzóponton is várták a fiatalokat, akik a katonai pálya lehetőségeiről, köztük az önkéntes haderőről tájékozódhattak. Így tehát a Magyar Honvédség katonai alakulataival, modern légi és szárazföldi haditechnikai eszközeivel is egyaránt megismerkedhettek a látogatók, akik a dinamikus bemutatókon túl számos további izgalmas program közül választhattak. A régóta várt, különleges rendezvényt hatalmas érdeklődés övezte: a két nap során mintegy százhúszezer ember látogatott el az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázisra.

www.aerosport.hu