A holnap

Hány liter víz van a pizzában?

A föld népessége rendkívül gyors ütemben növekszik: az elmúlt 60 év alatt a duplájára emelkedett. Míg 1950-ben közel 3 milliárd ember élt a földön, addig napjainkra a Föld népességét már 7 milliárdra becsülik. Az ENSZ felmérései szerint a XXI. század közepére, azaz mintegy 40 éven belül bolgygónk lélekszáma megközelítheti a 9,3 milliárd főt. A népesség növekedésével párhuzamosan gyors változások mennek végbe az emberiség étkezési szokásaiban is. Ennek következtében a világ élelmiszer-szükséglete 40 éven belül akár 70%-kal is nőhet, miközben az élelmiszerek előállításához szükséges friss édesvízkészletek jó esetben is változatlanok maradnak. Vajon hogyan lesz képes lépést tartani a mezőgazdaság, az élelmiszertermelés a lélekszám növekedésével? Jut-e elegendő víz a mezőgazdaságnak ennyi élelmiszer megtermeléséhez? A mezőgazdaság már ma is messze a legvízigényesebb szektor: a friss víz 70 százalékát – a fejlődő országokban 95 százalékát – a mezőgazdaság használja fel. De vajon mennyi vízre van szükség az élelmiszerek előállításához? Az adatok döbbenetesek. Egy szelet kenyér előállításához 40 liter, egy kiló rizséhez 3500 liter édesvízre van szükség. Egy csésze kávéhoz 140 liter, egy hamburgerhez 2400 liter. Egy Margherita pizza több mint 1200 liter vizet igényel. Az egyik legvízigényesebb élelmiszer a marhahús: egy kiló előállításához közel 16 ezer liter édesvizet kell felhasználni. Ha figyelembe vesszük, hogy 2000 és 2030 között a világ húsfogyasztása várhatóan több mint 40 százalékkal nő, jogosan merül fel a kérdés: lesz-e elég víz a növekvő húsfogyasztás biztosításához? A mezőgazdaság mellett az ipar is komoly vízfogyasztó: a friss vizek 20%-át az ipar használja fel. Egyetlen farmernadrág előállításához például csaknem 10 ezer, egy pólóéhoz közel 2500 liter víz felhasználása szükséges. A papírgyártás is igen vízigényes folyamat: egyetlen levélpapír méretű lap legyártásához 13 liter víz kell. Közel 8500 liter vízet használunk a cipők készítéséhez: különösen a bőrből készült lábbelik esetében, hiszen a takarmányt termő földek, legelők öntözéséhez, az állatok itatásához mind-mind értékes édesvízre van szükség. Az élethez szükséges termékek előállítása mellett jelentős a víz pazarlása is. Jól mutatja ezt, hogy a mediterrán országokban egy nagyobb golfpálya öntözéséhez évente 1 millió köbméter édesvízet használnak, ami egy kisebb város vízfogyasztásának felel meg. A világ népessége rohamos ütemben nő, és ezzel párhuzamosan emelkedik az ipari és mezőgazdasági termékek fogyasztása is. A több termék előállításához egyre több víz felhasználása szükséges, ám a Földön rendelkezésre álló víz mennyisége változatlan. Vajon lesz-e, és ha igen, hogyan és miből lesz elegendő víz az élethez 30-40 év múlva is? A kérdések nyilvánvalók – a válaszok még korántsem.

 

 

 

Fel