Bartus Gábor

2020.11.30.

Hány liter víz van a pizzában?

A több termék előállításához egyre több víz felhasználása szükséges, ám a Földön rendelkezésre álló víz mennyisége változatlan. Vajon lesz-e, és ha igen, hogyan és miből lesz elegendő víz az élethez 30-40 év múlva is?
2020.10.20.

Seuso kincsek

saknem negyven év után ismét Magyarországon van a Seuso kincs néven ismerté vált lelet hét darabja, köztük a legfontosabb tárgy a névadó Seuso-tál.
2020.01.20.

Hőkamerával az energiahatékonyságért

Az energia tudatos és takarékos felhasználása napjaink egyik legfelelősségteljesebb kérdése.
2019.10.25.

Lábnyomunk a világban

Olyan ütemben használjuk tehát a természet erőforrásait, amivel a természet regenerálódó képessége nem tud lépést tartani, így most már a természet által felhalmozott tőkét éljük fel.
2018.01.15.

A tudás határai

Vajon megismerhető-e a világunk? Hol van a tudásunk határa? A fejlett országok felismerték, hogy a kutatásfejlesztés nemzetgazdasági érdek.
2018.01.15.

Újrahasznosítás

A hulladéktermelés 4-5 százaléka származik megunt, kidobott ruhákból. A divatmárkák évente újabb és újabb kollekciókat dobnak a piacra, de gyáltalán nem mindegy milyen alapanyagokból. A természetes alapú textileket évezredek óta használjuk. Ám az olcsóbb , tömegtermelés érdekében ma már olyan alapanyagokat állítanak elő, amelyek mesterséges anyagokat, például poliészter szálakat tartalmaznak.
2015.05.20.

Nyelvében él a nemzet

Ahogy életünk, úgy nyelvünk is napról napra változik. A chatelések, az smsek, a technikai újdonságok miatt új szavak, rövidítések és idegen kifejezések jönnek be a köztudatba.
2015.05.20.

Globális túlfogyasztás

Ha a Föld minden lakója olyan életszínvonalon élne, mint az Egyesült Államokban, akkor két-három további Földre lenne szükség az emberiség létének fennartásához. A jóléti társadalmakban egyre jobb és kényelmesebb életre törekszünk, még akkor is, ha ennek visszafordíthatalan következményei vannak és a biológiai sokféleség pusztítását eredményezi.
2015.01.07.

Űridőjárás előrejelzés

Ahogy nő az űrbe telepített technológia által képviselt érték, egyre nő az érdeklődés az űreszközöket fenyegető űridőjárási kockázatok előrejelzése iránt.
2015.01.07.

Európa jövője Magyarországon

Demográfia, generációs egyenlőtlenségek, a fenntarthatóság intézményrendszere – olyan témák, amelyek civilizációnk jövőjét befolyásolják.
2015.01.07.

Érték a múlt

A hagyományőrzés a fenntartható fejlődést célul kitűző társadalmak számára az egyik legfontosabb szemléleti alapot jelenti.
2015.01.07.

Innováció, amely segít az energiaválságon

Az innováció hozzájárul ahhoz, hogy az emberek életminősége jobb legyen. A fejlesztők számára most az a legnagyobb kihívás, hogy milyen újszerű megoldásokat tudnak kitalálni a világ energiaigényének kielégítésére.