Hétköznapi tevékenységeinkkel maradandó nyomot hagyunk a Földön. Pazarlóan bánunk az energiával, a megvásárolt élelmiszerek csaknem felét kidobjuk, szennyezzük a környezetünket.  Olyan ütemben használjuk el a természeti erőforrásainkat, amivel a természet regenrálódó képessége nem tud lépést tartani. Évről évre egyre korábban jön el az a nap, amikor már a jövő évi erőforrásainkat használjuk. 2014-ben a globális túlfogyasztás napja augusztus 19-ére esett vagyis a Föld lakossága 8 hónap alatt elfogysztotta azt az erőforrás mennyiséget, amelynek egy évre elengendőnek kellett volna lennie. Miért nem figyelünk jobban a környezetünkre, miért bánunk ennyire pazarlóan az erőforrásainkkal?

A túlnépesedéssel párhuzamosan az emberi fogyasztás és a gazdaság robbanásszerű növekedése miatt az emberiség negyven éve több erőforrást használ fel, mint amennyit a Föld biztosítani tud. Az emberiség az ökológiai túlfogyasztás állapotába került, természeti erőforrás tartalékaink vészesen csökkennek. A legsúlyosabb problémát a káros anyagok okozzák, ugyanis az ökológiai lábnyom felét a szén-dioxid gyorsan növekvő kibocsátása adja.

A globális túlfogyasztás napját minden évben kiszámolják. Mennyi erőforrás érhető el az adott évben, illetve mennyit képes a Föld megújítani, hogy ellesúlyozza az ember ökológiai lábnyomát. Az ezredforduló óta ez a dátum egyre korábban jön el. 2000-ben még október elejére esett ez a nap. Az Egyesült Államok, Japán és Katar a világ legnagyobb túlfogyasztói. Magyarország ezen a területen jobban teljesít.

Ha a Föld minden lakója olyan életszínvonalon élne, mint az Egyesült Államokban, akkor két-három további Földre lenne szükség az emberiség létének fennartásához. A jóléti társadalmakban egyre jobb és kényelmesebb életre törekszünk, még akkor is, ha ennek visszafordíthatalan következményei vannak és a biológiai sokféleség pusztítását eredményezi.