Az utolsó Ninja – interjú Jinichi Kawakammal

Japán Mie tartomány Iga városában beszélgetett Nicky Almasy a japán feudális társadalom utolsó „árnyharcosával”.

A nindzsa vagy sinobi a japán feudális társadalom „árnyharcosa” volt. A szamurájokkal ellentétben a nindzsa a sötétség és a lopakodás mestere, aki inkább a ravaszságban, árulásban és gyilkosságban jártas. Rengeteg monda, mítosz és legenda kering róluk, amelyeknek igazságtartamát nehéz megállapítani, mivel mindig is homály övezte őket.  

A nindzsák legjelentősebb bölcsője, ahol klánok és családok jöttek létre, az Iga és az Ómi tartomány déli része volt. Fénykoruk a hadakozó fejedelemségek korszakában (szengoku dzsidai) volt 1450 és 1615 között. Ebben az időszakban a sógun hatalma kis híján összeomlott, és a damijók harcoltak egymás ellen, hogy minél nagyobb földterületeket kaparinthassanak meg maguknak. Amíg nagy létszámú hadseregeik rizsföldeken keresztül meneteltek, addig észrevétlenül be tudtak osonni a kastélyokba, hogy felgyújtsák vagy megöljék a kastélyok urait. Továbbá az ellenséges katonai táborokban pánikot és riadalmat keltettek. Ezeket a tevékenységeket jól ismerték a damijók, akik alkalmazták őket. A saját túlélésük érdekében ismerniük kellett az általuk alkalmazott technikákat, hogy miként lehet szembeszállni velük.

Jinichi Kawakami a Banke Shinobinoden vezetője azt állítja, hogy ő az utolsó és egyedüli örököse a hiteles ninjutsunak. Kawakami nem büszkélkedhet saját ninja vérvonallal, de azt mondja, hogy a harcművészetét gyerekkorában tanulta meg egy Masado (Masazo) Ishida nevű férfitól, egy gyógyszer kereskedőtől, aki azt állítja, hogy az utolsó életben maradt ninjutsu-gyakorlók egyike. Róla készített filmet Nicky Almasy. 

Az interjú japán nyelven készült angol felirattal, lehetőség van asztali számítógén vagy laptopon a youtube beállítások közt magyar felirat választására

Nicky Almasy
photographer and videographer

További képek: almasyphotography.com

Archív: britishpathe.com