A Budavári palotában sétálva kevés magyar szót hallani. Inkább  csak egy-egy fesztivál az ami felvonza az itt élőket a világörökség részeként is nyilvántartott történelmi helyre. 

Pillanatok alatt kiszakadhatunk a belváros nyüzsgéséből a Tóth Árpád sétányon egy padon ülögélve. 

A Budai Várnegyed három fő része a Budavári Palota, a Szent György tér és a történelmi lakónegyed. 

Akik ritkábban látogatják a Várat, azok számára lehet igazán meglepő az elmúlt pár év építkezéseinek eredménye. 

A Budavári Palota, és a Szent György tér szinte teljesen megújul. Jelenleg még kicsit kaotikusak a körülmények, viszont ahol már elkészültek az építkezéssel, ott már látható a változás. 

A város a 2. világháború végén történelmének talán legnagyobb pusztulását szenvedte el. A nagy világégés végén bizonyos helyeken – talán erődemonstráció jelleggel  – félelmetes pusztítást végeztek a felszabadító szövetséges csapatok.  A Budapest elleni légitámadásai során az amerikai légierő összesen 3.336 bombázógépet bevetve, 77.935 darab, 7.475,07 metrikus tonna (8.239,85 rövid tonna) tömegű bombát dobott le. Ezzel a város “kiérdemelte” a legbombázottabb magyarországi terület címet… Sajnos a Hauszmann Alajos tervei alapján a 19. és 20. század fordulóján felépített pár évtizedes városrész nagyrészt megsemmisült. 

Az elsősorban a A Budavári Palota, és a Szent György tér környékén végeznek ma is a Nemzeti Hauszmann Program keretében felújításokat, és újjáépítéseket. 

Egy 800 éves múltra tekintő épületegyüttesnél nehéz meghatározni, hogy melyik kort vegyék alapul a helyreállításnál. Ebben az esetben a 19. és 20. század fordulójára esett a választás. Talán a város összképéhez is ez az építészeti irány illik leginkább. Bár én szívesen megnéztem volna, hogy nézett ki Mátyás idejében a Vár…:)

A gyönyörű épületek és történelmi terek újjáépítése, és a Budavári Palotanegyed komplex területfejlesztése lehetőséget ad a jelenlegi kulturális programkínálat színesítésére, hogy hosszabb, minőségi időt tölthessenek el a látogatók a budai Várban. A fejlesztések új, magas színvonalú élmények, attrakciók és hiánypótló szolgáltatások megvalósítását teszik lehetővé. 

A fejlesztésekkel a Budavári Palota és környezete újra méltó lesz világörökségi rangjához; és egy olyan városrészt alakítanak ki, ahová újra és újra érdemes ellátogatni, ahol hosszabb időt is érdemes eltölteni, mert otthonos, hangulatos és mindig új élményekkel fogadja a látogatókat. 

Azáltal, hogy a Dísz tértől délre található történelmi városrész újra életre kel, és bővül a Várban elérhető élmények köre, a kiemelt helyszíneken – mint a Mátyás-templom és a Halászbástya – csökken a turisták koncentráltsága, és megvalósul a látogatók egyenletesebb eloszlása. 

2021. novemberében egy rövid sétát tettünk a mindenki számára bejárható útvonalakon. A Déli Rondellától a Hadtörténeti Múzeumig terjedő rész már ma is számtalan látnivalót nyújt.

Karmelita

Érdemes időnként azok számára is ellátogatni a falak közé, akik csak építészetileg kíváncsiak arra, hogyan nyeri vissza a 100 évvel ezelőtti kinézetét a Vár. 

A gogogo.hu oldalon szeretnénk folymatosan és részletesen beszámolni az elkészült épületekről. 

A Királyi Lovarda

Csikós udvar

Stöckl lépcső

Főőrség

Főőrség

Élmény és Fotó: Farkas Attila

Helyszín: Budavári Palotanegyed

Információ: Nemzeti Hauszmann Program