Aveiro (Portugalia) 

Aveiro a „portugál Velence”. Több kisebb csatorna alkotja, egy keresztül szeli a várost kettő pedig a szélén talalálható. Ezeket a 47 km hosszú Ria lagúna köti össze. Régen az Altalnti-óceán partján feküdt de az idők során rengeteg hordalék halmozódott fel, így elvágva Aveirót az óceántól.

A lagúnában horgonyoznak a halászcsónakok és a teherhajók. A csatorna mentén sólepárlók találhatóak, melyek ma is a város legjelentősebb bevételi forrását jelentik.

Napjainkban azonban leginkább már csak a turistákat szállító kis moliceiros (lapos fenekű vitorláshajó motoros változata) hajók ringatóznak a vízen, melyek régen a helyi halászok a tengeri moszatok gyűjtésére használtak.

A várost a fő csatorna osztja két részre. A déli parton éltek az arisztokrácia tagjai, míg az északi volt a halászok otthona.

A felújított városközpontban elámulunk a gyönyörű homlokzatú régi házak mellett sétálgatva, melyek közül néhányány azulejo (kék-fehér) mintájú csempével van burkolva.

A központi csatornától délre találjuk a város látnivalóit, északra pedig, a halászok negyedét.

Érdemes még megnézni az aveiroi katedrálist – Sé Catedral de Aveiro (Igreja de São Domingos) -, mely Aveiro egyházmegye székhelye.

Valamint a Misericórdia de Aveiro templomot, mely a mai napig kiemelkedik csempéinek szépségével.

Végigjárva Aveiro utcáit igazi szemet gyönyörködtető épületekbe botlunk, melyek különleges hangulatúvá varázsolják a várost. 

Aveiro (Portugalia) 2017.

Térkép: Aveiro

Szöveg: Varga Andrea

Fotó: Farkas Attila, Varga Andrea/www.gogogo.hu

Utazz velünk az interneten!
www.gogogo.hu