A Loire völgyi kastélyok felfedezése

A Loire völgye az Unesco Világörökség része, Franciaország egyik leggazdagabb kulturális emlékekkel rendelkező vidéke. Az itt található nagyszámú kulturális műemlékek és a gyönyörű kastélyok tették ezt a tájat világhírűvé.

© P.Forget / CRT Centre-Val de Loire

Több, mint száz kastély található a Loire és mellékfolyói mentént: Cher, Indre, Loir vagy a Vienne. Ezek közül 21 kivételes kastély része a „Loire völgye legjelentősebb műemlékeinek” (Grands Sites du Val de Loire), pl. a Chambord-i, a Chenonceau-i, a Blois vagy az Amboise kastély.

© Gillard et Vincent / CRT Centre-Val de Loire

Sem Európában, sem a világ többi részén nem találhatóak, ilyen sűrűn előforduló kastélyok egy adott területen. Ezeken a kivételes francia kerteken, királyi épületeken, lélegzetelállító kastélyokon keresztül újra lehet élni a francia történelem egyes pillanatait.  

© F.Charel / CRT Centre-Val de Loire

Franciaország történelmi korszakai 

Franciaország és Európa egyik legjelesebb időszakát mesélik el a Loire-völgyi kastélyok, melyek a reneszánsz stílus és a felvilágosodás élő hagyatékai. 

© C.Mouton / CRT Centre-Val de Loire

A Loire völgyi kastélyok közül mindenki megtalálhatja a számának legjobban teszőt: választhatnak pl. a Tintin sorozatban is feltűnő Château de Cheverny, a Domaine de Chaumont-sur-Loire birtok vagy a zseniális Leonardo da Vinci lakhelyéül is szolgáló Clos Lucé kastély közül.

© C.Mouton / CRT Centre-Val de Loire

A kastélyok kulturális emlékeinek megismerését össze lehet kötni a festői környezet felfedezésével is (gyalogos vagy kerékpáros túrák…) vagy a helyi ételek és borok kóstolásával is. 

© CRT Centre-Val-de-Loire / J-Damase

Forrás: (Francia Idegenforgalmi Hivatal – France.fr)

http://ee.france.fr/hu/discover/loire-voelgyi-kastelyok-felfedezese