34. vitorlázórepülő-világbajnokság Ausztráliában, (AEROsport 2017.03.)

Tóth Ferenc vitorlázó műrepülő világbajnok igazán sikeres évet zárt 2016-ban. Mint mondja a tavalyi év minden idők legjobban sikerült vitorlázó műrepülő szezonja volt, az egyéni és csapateredményeket nézve is.

2017-ben a vitorlázó műrepülés nagy lehetőség előtt áll, hiszen idén először a Világjátékok egyik versenyszáma lesz. A Világjátékokon olyan sportágak vehetnek részt, amelyek még nem olimpiai sportágak, de esélyük van arra, hogy pár éven belül bekerülnek a négykarikás versenyszámok közé. Ezen a versenyen a versenyszabályzat is kicsit más lesz. Csak a tíz legjobb versenyzőt hívták meg. Sokkal magasabb pontértékű figurákat kell repülni, ami nagyobb kihívást jelent a pilóták számára. A négy versenyszám egyike pedig egy  zenés légi bemutató lesz. Tóth Ferenc ezen a versenyen már felújított repülőgépével vesz részt.

A Magyar Vitorlázó Válogatott 9 fős küldöttséggel utazott Ausztráliába, a 34. vitorlázórepülő-világbajnokságra. Magyarországot négy versenyző – Szabó Péter, Gulyás György, Hársfalvi Péter, Kóré Zoltán képviselte. A magyar csapat már másfél éve megkezdte a felkészülést erre a világbajnokságra.

A vitorlázó gépeket már szeptemberben összecsomagolták, a konténerek több mint két hónapig utaztak a verseny helyszínére. 

A HungaroControl számára fontos, hogy a repülősport, mint olyan megmaradjon, sőt fejlődjön, ezért a támogatási politikánk alapján a tavalyi évben a vitorlázórepülő válogatott világversenyén való részvételét támogattuk. Fontos számunkra az is, hogy a kisgépes világgal, akik a nagygépes átrepülő forgalom után az egyik legnagyobb igénybe vevőnk, megőrizzük a mindennapi kapcsolatot.

A Banellában (Banellában)  rendezett versenyen  a világ 27 országából 117 versenyző, 15 m-es, 18 m-es és Open kategóriában mérte össze tudását. Még soha ennyi pilóta nem vett részt világbajnokságon, a mezőnyben 17 korábbi világbajnok indult.

A versenyen fontos szerepe van az időjárásnak. A világbajnokság két hete alatt végig gyenge, közepes európai idő uralkodott, felhőket is alig láttak a versenyzők.

A kimondottan erős mezőnyben a magyar csapat szép eredményeket ért el. Szabó Péter futamgyőzelmet is aratott, összetettben az ötödik, Gulyás György hetedik, Kóré Zoltán 15. lett.

2016-ban 16,5 %-kal nőtt a kisgépes forgalom, 55 ezer légi járművet kezeltek a HungaroControl Körzeti Repüléstájékoztató részlegén. Míg tíz évvel ezelőtt szezonális volt a kisrepülők forgalma mára a téli és nyári időszak sokkal kiegyensúlyozottabb lett.

Ebben a teremben fogadják és dolgozzák fel a repülési terveket. A netbrifingen keresztül érkező repülési tervek is ide futnak be.

www.facebook.com/aerosport.hu ; www.aerosport.hu