Tíz éves a HungaroControl

Tíz éve vált önálló társasággá a magyar légiforgalmi szolgálat, a HungaroControl önálló működésének egy évtizede alatt 40 százalékkal nőtt a magyar légtér forgalma.

A társaság pénteki közleménye szerint míg 2002-ben évente 434 ezer légi járművet kezeltek a légiforgalmi irányítók, a tavaly ez a szám már 607 ezer volt, amelynek 18 százaléka érintette menetrendszerűen a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret.
A közleményben emlékeztetnek, hogy a 700 dolgozót foglalkoztató társaság 2011-ben a HVG 500-as listáján egy év alatt 35 helyet ugrott előre. Éves árbevétele meghaladja a 100 millió eurót, ennek döntő többségét a légitársaságok fizetik a légi navigációs szolgáltatások ellentételezéseként. Költségvetési támogatásban nem részesül.
A jelenlegi légiforgalmi irányítóközpont szomszédságában, összesen 13 milliárd forintos beruházással, uniós támogatással 2013-ra korszerűbb irányító központ épül fel, míg a mostani létesítményben légi navigációs tudásközpontot hoznak létre. Itt kap majd helyet a HungaroControl tavaly megnyitott nemzetközi kutatás-fejlesztési centruma is.

MTI 2012. január 27., péntek 17:26