Michelisz Norbert második lett a WTCC-ben

A világbajnoki címért utazott Katarba Michelisz Norbert, ám az időmérős fékhiba után a gyakorlati esélye elszállt. Thed Björk a világbajnok, de a Honda magyarja pályafutása legjobb eredményét elérve második lett egy FIA világbajnokságon, a WTCC-ben.

katari nyitófutam után 16,5 pontra nőtt Michelisz Norbert hátránya a vb-éllovas Thed Björkkel szemben. Ez azt jelentette, hogy az év utolsó versenyén minimum a harmadik helyet kellett volna megszereznie ahhoz, hogy világbajnok legyen, feltéve, hogy a Volvo pilótája nem szerez pontot.

Aggodalomra adott okot, hogy a magyar versenyző időmérőjét tönkretevő fékhiba tovább kísértett: emiatt az első futam előtt ki kellett cserélni a pedálboxot, és a főfutam előtt is az utolsó pillanatig szerelték az autóját.

A rajtnál a 11. helyről indulva Michelisz egyből megelőzte Kevin Gleasont, majd még az első körben elment John Filippi mellett is, Mehdi Bennani pedig visszaesett, így a Honda vb-másodikja feljött a nyolcadik pozícióba közvetlenül Yvan Muller mögé. Eközben Thed Björk megtartotta a negyedik helyét a rajt után, de később volvós csapattársa elengedte őt, így már dobogós helyen haladt.

A magyar szurkolók Katarban is mosolyt csaltak Norbi arcára – további képek itt!

IMG 20171201 WA0006

Senki sem tudott előrelépni, beállt az élmezőny, csak a végén Björk adta vissza a harmadik helyet Catsburgnak, végül nem volt szüksége rá. A nyolcadik helyen végző Michelisz Norbert pályafutása legjobb eredményét elérve második lett egy FIA világbajnokságon, a WTCC-ben.

Ő Magyarország első világbajnoki érmes autóversenyzője.

A világbajnokság végeredménye az élmezőnyt tekintve:

 1. Björk 283,5 pont,

2. Michelisz 255,

3. Chilton 248,5,

4. Guerrieri 241,

5. Catsburg 238,5.

A pontszámokon túl néhány adat. 2017-ben Michelisz Norbert nyerte meg a legtöbb időmérőt (3).

2017-ben ő nyert a legtöbbször főfutamon (3).

2017-ben neki volt holtversenyben a legtöbb futamgyőzelme (3 Bennanival, Chiltonnal és Guerrierivel együtt).

2017-ben senki sem állt a dobogón többször nála (7, beleszámolva a kínai második helyet).

FORRÁS: michelisz.hu