Kurultáj, 2012. augusztus 10–12.

2012. augusztus 10–11–12. kerül sor Bugacon Európa legnagyobb hagyományőrző rendezvényére.

A ‘kurultaj’ török eredetű szó, törzsi gyűlést jelent, jelen esetben a magyar, hun és türk tudatú népek összejöveteléről van szó. A Kurultaj tulajdonképpen egy nagyszabású, látványos programokkal tarkított szabadtéri rendezvény, amelyen húsz ország, illetve tagköztársaság rokon népei is képviseltetik magukat. Nem fesztivál, hanem élő történelem: a szteppei lovas nomád népek ősi hagyomány szerinti törzsi gyűlése. A Közép-Ázsia füves pusztáin kialakult kultúrát Európában egyedül a hun elődei után a Kárpát-medencében országot alapító magyar nép őrzi. A Kurultaj Európa legnagyobb lovas hagyományőrző ünnepe több száz lovassal, lovasíjásszal, íjásszal, több ezer viseletbe öltözött hagyományőrzővel, több tucat jurtával.

A 2010-es Kurultaj a bugaci pusztában

http://www.youtube.com/watch?v=kmNkBlEelNw&feature=plcp

A 2010-es Nagy-Kurultaj, a Magyar Törzsi Gyűlés minden idők legnagyobb hagyományőrző rendezvényévé vált. Három nap alatt százötvenezren tekintették meg a bugaci pusztán a 14 rokon nép küldötteinek bemutatkozását, valamint a látványos programokat.

A 2012-es Kurultáj programja

Vendégek bemutatkozása – 20 nemzet képviselői

Azerbajdzsán, Baskíria, Bulgária, Burjátia, Csecsenföld, Csuvasföld, Dagesztán, Gagauzia, Jakutföld, Kazakisztán, Kirgizisztán, Mongólia, Tatársztán, Törökország, Tuva, Türkmenisztán, Ujgurisztán, Üzbegisztán. Népzene és néptánc bemutatók.

Ősök Sátra régészeti kiállítás

A Kurultaj egyik legsikeresebb eleme az Ősök sátra nevezetű antropológiai-régészeti kiállítás, amelyet több múzeum együttműködésével egy óriásjurtában rendeznek be. A honfoglalás és avar kori leletek mellett, eddig még a nagyközönség által soha nem látott eredeti hun kori leletekkel kiegészítve őseink csontmaradványai, korabeli fegyvereik, ruhadíszeik és használati tárgyaik is bemutatásra kerülnek. A sátor középpontjában pedig egy honfoglaló Magyar harcos „sírja” előtt adózhatunk tisztelettel.

Avar és magyar páncélos lovasok felvonulása

A 2010-es Kurultaj legnagyobb szenzációja, az avar páncélrekonstrukció mellett 2012-ben a honfoglalás kori magyar páncélosok csapatai is megjelennek.

Kísérleti régészeti bemutatók

A korabeli bronzöntési technológiát régészek és bronzművesek mutatják be igen látványos formában.

Nomád lovas és íjász versenyek

A Turán Szövetség nevezési díj nélküli lovas gyorsasági, lovas birkózás és köpgar (buszkasi) versenyeket, valamint egyedülálló íjász akadályversenyt hirdet értékes nyereményekkel. Az íjász távlövés világrekordját a Kurultajon állították be, Mónus József világbajnok ezúttal is meglepetéssel készül.

Harci bemutatók a legjobbaktól

Endzsel Zsolt csapata a Kassai-iskolából Horváth Kánság és még sokan mások…

Kézműves bemutató és vásár

A kézművesek legszebb portékáikat és azok készítését mutatják be a közönségnek.

Népzene és néptánc, archaikus és modern változatban

Hazai és eddig Európában még nem látott külföldi előadók. KÁRPÁTIA – Magyarország, TURAN – Kazakisztán, MIDIGMA – Burjátia és még sokan mások…

Emlékezés őseinkre – szertűz

A magyar ősvallás felelevenítői, több száz táltosdobos kíséretében megszólaltatják a világ legnagyobb sámándobját az ünnep alkalmából. 2012-ben a magyarság és a rokon népek képviselői ismét együtt emlékeznek dicső őseikre, újra találkoznak a távoli testvérek. Legyen közöttük Ön is. Adózzunk kegyelettel őseink emlékei és tisztelettel sorsfordító tettei előtt.

Milyen szolgáltatásokért kell fizetnem a rendezvényen?

A rendezvényre a belépés díjtalan, jurtával a táborozás ingyenes. A versenyeken nevezési díj nincsen. A parkolás (behajtásonként) 700 Ft-ba, a sátorozás sátoronként 4000 Ft-ba kerül.