Kisváros, nagy titkok, sokkoló befejezés – Aszály

Jane Harper: Aszály 

Könyvajánlómmal a fenntarthatóság kicsit elvont tematikáját szeretném közelebb hozni az olvasóhoz és bebizonyítani, hogy a fenntarthatóság az életünk része. 2015-ben 17 fenntarthatósági célt fogadott el az ENSZ, eme célok egyike: Fellépés az éghajlatváltozás, –  a többi között az aszályok –   ellen. Jane Harper Aszály című könyve több idősíkon játszódó izgalmas krimi. A könyv olvasása közben testközelben érezzük a klímaváltozás hatását, @linda_konyvespolca ajánlója.

Luke Hadler előbb a feleségével és fiával végez, aztán önmagával is. Miután Aaron Falk szövetségi ügynök visszatér Kiewarrába a temetésre, kénytelen szembenézni azokkal az emberekkel, akik húsz évvel korábban kivetették maguk közül. Kiewarra farmerközössége napi szinten szembesül élet-halál kérdésével. 

„ A farm látott már halált korábban is, és a fémeslegyek nem voltak válogatósak. Számukra alig akadt különbség dög és hulla között. Az aszály arra a nyárra rendesen elkényeztette őket. Miután a kiewarrai farmerek a nyeszlett jószágaikra emelték a puskájukat, rárajzottak a már nem pislogó szemekre és a még ragacsos sebekre. Ha nincs eső, nincs táplálék sem. És ha nincs táplálék, nehéz döntéseket kell meghozni, miközben a kisváros napról napra jobban megpörkölődik a szikrázóan kék égbolt alatt. „

Az egykor élettel teli település, ma már árnyéka önmagának, aki tehette már elköltözött a környékről. A boltok, szórakozóhelyek bezártak, a helyieknek egyre nagyobb gondot okoz a vízhiány. Eső nélkül a farmerek tönkremennek, a csőd szélén álló birtokaikat senkinek nem tudják eladni.

„ A rendőrőrs alacsony, vöröstéglás épület volt Kiewarra főutcájának végén. A boltok mindkét oldalon bezártak, az ablakaik üresen tátonganak. Az utca túloldalán hasonló volt a helyzet. látszólag csak a tejbárnak és az üvegboltnak volt valamilyen forgalma.

-Jézusom,tisztára, mint egy szellemváros –jegyezte meg Falk. 

-Így megy ez, ha anyagi gondok vannak. Az ilyesmi fertőző. A farmereknek nincs pénzük, amit elkölthetnének a boltokban, a boltok bezárnak, de az emberek ott maradnak és továbbra sincs pénzük költeni. Az egész olyan, mint egy dominó. „ 

Ahogy olvastam a könyvet, szinte éreztem a perzselő napsütést, azt az elviselhetetlen forróságot, amit csak egy félhomályos légkondicionált szobában lehet átvészelni. Hihetetlen atmoszférát teremtett a könyv, úgy, hogy maga a gyilkossági szál is rendkívül izgalmas volt. Ahogy Aaron Falk egyre mélyebbre ássa magát barátja halála ügyében, a múlt titkai is újra a felszínre kerültek. Amikor a könyv végén már megoldódott az ügy és már csak a lezárásra számítunk, még akkor is tudott egyet csavarni az író a történeten. Az egyik legjobb krimi, amit olvastam. 

Reese Witherspoon megvette a könyv a filmes jogait, az HBO MAX-on látható az Aszály, de sajnos azt kell mondanom, hogy a könyv nyomába sem ér, hiába Eric Bana a főszereplő.  

Szerző: Kovács Linda  / @linda_konyvespolca

kiemelt kép: Alone, Australia, Barren  / envato.com