Gripenek futamidő meghosszabbítás

Budapest, 2012. január 6., péntek (MTI) –

Tíz évvel hosszabbítaná meg a magyar kormány a Gripen vadászgépek lízingszerződését; a svéd kormány január végén dönt a kérdésben – mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter pénteken a tervek hatpárti megvitatását követő sajtótájékoztatón, Budapesten.

A miniszter közölte: a futamidő meghosszabbítása nemzeti érdek, hiszen a vadászgépek lízingje 2016-ban lejár, a Gripenek lecserélésére pedig nincs reális alternatíva. Ha sikerül tíz évvel – 2026-ig – meghosszabbítani a Gripenek lízingjét, akkor bruttó 63 milliárd, nettó 49 milliárd forintot spórolhat meg az állam – fűzte hozzá.
Hende Csaba tájékoztatása szerint tavaly december 20-án lezárultak a vadászgépek lízingjének módosításáról szóló szakértői tárgyalások; a szerződés módosítására a magyar kormány szerdán megadta a felhatalmazást, a svéd kormány döntése a kérdésben január végére várható.
“Magyarország légtér-szuverenitásának fenntartásában a birtokunkban lévő 14 darab, Gripen típusú repülőgép rendkívül fontos, semmi mással nem nélkülözhető” – hangsúlyozta a miniszter.
Hende Csaba kiemelte: a Gripen vadászgép a magyar légtér védelmében már bizonyított, s a líbiai NATO-hadműveletekben is nemzetközi elismerést váltott ki ez a típus.
Mint elmondta, a 2003-as szerződésmódosítás alapján a magyar fél a repülőgépek teljes árának eddig több mint a felét már kifizette, ha most nem sikerül módosítani a szerződést, akkor a maradék pénzt 2012 és 2016 között kellene kifizetni. A módosítás szerint a 2012 és 2016 között kifizetendő összeg 17,4 százalékra csökken, és a maradék 34,4 százalékot 2016 és 2026 közé ütemezték át. A tárcavezető hangsúlyozta, hogy a bérleti díj összege nem változna.
A miniszter szólt arról is, hogy a tavalyi volt az első év, amikor a svéd féltől megvásárolt repülési óraszámot teljesen ki tudták használni; ez annak volt köszönhető, hogy a Honvédelmi Minisztérium (HM) év közben mintegy 500 millió forintos pluszforrást biztosított a gépek üzemanyagára.
A szerződés módosításának köszönhetően 95 százalékkal növekedhet a repülési óraszám, ami csak 45 százalékkal növeli a költségeket, valamint sikerült lefaragni a kiképzési és a logisztikai költségekből is – fűzte hozzá a miniszter.
A pénteki megbeszélésre a tárcavezető a Fidesz, a KDNP, az MSZP, a Jobbik, az LMP és a Demokratikus Koalíció egy-egy képviselőjét hívta meg. A miniszter azt mondta, hogy a szerződés módosítását egyik párt sem kifogásolta.
Az MTI-nek arra a felvetésére, hogy sajtóinformáció szerint módosítanának egy norvég céggel (Kongsberg) kötött rádióbeszállítási megállapodást is, Hende Csaba azt közölte: a HM nemrégiben nyert pert a céggel szemben, jelenleg azon dolgoznak, hogy megnyugtató módon rendezzék a helyzetet. Az ügyben még folynak a tárgyalások – tette hozzá.
Magyarország annak idején 2 kétüléses és 12 együléses Gripen vadászrepülőgépet rendelt Svédországtól, ezeket 2006 márciusa és 2007 decembere között adta át a svéd fél. A gépeket Magyarország tízéves bérleti szerződés keretében üzemelteti, majd azok magyar tulajdonba kerülhetnek.
A 2001 decemberében aláírt, 210 milliárd forint összértékű szerződés magában foglalja a Gripenekhez tartozó földi berendezéseket – például a szimulátort -, valamint a pilóták és a műszaki személyzet kiképzését is.
A vadászgépekért kifizetendő bérleti díj 110 százalékának ellentételezését vállalta a svéd fél. A felek 2003 februárjában módosították a bérleti szerződést, mert a repülőgépek műszaki képességei változtak. Emelkedett a bérleti díj, ezért szükségessé vált az ellentételezési kötelezettségek harmonizálása is.

bny \ bám

MTI 2012. január 6., péntek 13:54